Translate

сряда, октомври 31, 2012

Да почетем празника, за всеки случай! :)


Тази година не правих нищо по случай разпространения вече и у нас Хелоуийн. Просто възрастта на децата е такава, че едното е вече голямо, другото - твърде малко.

Все пак, за да омилостивим Духовете, реших да постна един тиквен сладкиш, който правих преди... една година. Отново няма да давам рецепта - основата е като кекс, покритието е от тиква - не помня как го направих, действах на автопилот.

...

...

...

Всъщност, липсва ми домашното отбелязване на тази нощ! Може би, защото дълги години голямата щерка правеше големи и весели организации. Затова, за да не е пък съвсем без нищо, реших все пак аз да се маскирам. И да, успях да изплаша домашните си - надявам се - и Духовете! Традиция, няма как - макар и нова! :)

...

събота, октомври 27, 2012

Триизмерна торта-кученце


Едната от сестрите ми продължава да експериментира в тортено-кулинарния отрасъл - сега са наред триизмерните торти.

И понеже много искат да си вземат лабрадор, първата триизмерна торта е едно малко лабрадорче.

...

...

Рецепта и начин на приготвяне, то се знае, няма да пиша - твърде далеч съм от тия умения и съответно не зная нито едното, нито другото. Затова пък ме бива по яденето. :)

Ето го кученцето - разрязано. ;)

И още един път - от друг ъгъл:

...

Покрай тортите и кучетата се сетих, че в някои азиатски страни яденето на кучешко месо е възприето за нормално и в реда на нещата. По същия начин, както при нас е прието за съвсем обикновено яденето на съответните други животни. Та, малко на майтап, ако на някого му липсва кучешкото месо у нас, спокойно може да си прави такива тортички. Пък и с форми на други животни - ако е решил да се пробва във вегетарианството. Е, вкусът е съвсем различен, но поне ще си подслади душата. :)

четвъртък, октомври 25, 2012

Лесна баница за мързеливци


Ще продължа темата за домашните баници, започната от Magicktarot в предишната публикация, но вярна на себе си, отново ще наблегна на леснините в готвенето. Не знам защо някои хора не ми вярват, че хич не обичам сложните изпълнения в кухнята (знаят се кои са, хихи), но пък винаги оценявам старанието и постиженията на други, по-сръчни, по-вдъхновени и с повече опит в кулинарното изкуство.

Днес ще споделя моя начин за една бърза домашна баница по изпитана (и признавам, открадната!) рецепта.


Необходими продукти:
  • един пакет готови кори
  • 5 яйца
  • 1 ч.ч. натрошено сирене, може и повече
  • 1 непълна лъжичка сода
  • 1 кафена чашка олио
  • 1 ч. ч. вода
  Време за приготвяне - около 10 мин.


Разбивате яйцата, водата и содата. Добавяте натрошеното сирене и олиото. Избирате средна по размер тава и започвате да редите лист по лист корите, като върху всеки намазвате от сместа. Ако не ви стигне, направете си още смес, като за последния лист трябва да остане малко за заливка отгоре. Ако не печете върху хартия, тавата трябва да се намаже с мазнина.


Баницата се пече на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. Нарочно предавам в телеграфен стил рецептата, защото не представлява нищо особено, освен факта, че така направена, баницата става лека и немазна, което в моето семейство силно се предпочита. Аз самата обичам по-мазна баничка, ноо, съобразявам се с преобладаващия вкус у дома. 

Предполагам всеки знае, че е хубаво горещата баница да се наръси със студена вода и да се покрие с кърпа за известно време. Като поизстине се нарязва на парчета и е време за ядене. Добър апетит! 




четвъртък, октомври 11, 2012

Вита баница от грахам брашно със зеленчукова плънка


Вече няколко пъти правя вита баница. Най-неочаквано за мен, понеже мислех, че никога в живота си няма да се науча и няма да направя дори една, тъй като не ми се е удавал случай, а и баницата не е най-диетичното ястие. Направих обаче компромис - използвах пълнозърнесто грахам брашно, а плънката, то е ясно, за да се спази разделният принцип - от задушени зеленчуци.

Ето я в цялост и готовост:

Рецептата за тестото видях от Нета. Много е лесна.

1 кг брашно

1 супена лъжица винен оцет

1 с.л. сол

хладка вода на око

Замесва се средно меко тесто, разделя се на 7-8 топчета и се оставя да престои 20 минути. После се разточва с точилка - да стане по-голямо от педя и се тегли с ръце - както стане! Постепенно човек свиква с разтеглянето и се получават сравнително тънки кори. Разтеглената кора се поставя на плота, върху който се работи, намазва се на око с краве масло или друг вид мазнина и по средата й се полага плънката. После се завива и се слага в намазнена тава. Отгоре самата баницата се намазва с олио или масло. Готово разположената в тавата баница се слага в затоплена фурна и се пече, докато се зачерви. Аз я слагам първоначално на 190 градуса отгоре и отдолу, след около 30 минути увеличавам на 220 за още 20 минути - но всичко това се прави на око, то се знае.

Плънката от зеленчуци:

1 глава кромид лук

четвърт зелка

половин броколи

четвърт карфиол

1 зелена чушка

1 морков

1 домат

сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, майорана, копър

Нарязани на ситно се задушават в тенджера с малко вода и мазнина, докато поомекнат.

Като се извади от фурната, още докато е гореща се напръсква с малко студена вода - може би, за да поомекне, тъй като пълнозърнестото грахам тесто е доста грубо и твърдо. Но по принцип това с напръскването се препоръчва при всички видове баници, дори и тези от бяло брашно.

Ех, много ми харесаха тези баници! Засега няма лоши последици за фигурата ми, още повече, че ги хапваме с червено вино. Но може и заради него да е тази липса на последици! :)

неделя, октомври 07, 2012

Домати с босилек



Не знам дали това е точно салата, вероятно може да мине и като разядка, най-вече заради вида си. Става дума за любимите ми розови домати, в комбинация със сирене, чесън и босилек. Особено последното.

Винаги използвам от розовите домати, защото имат съвсем друг вкус от обикновените, както и винаги ги беля. Не правя компромис за нито едно от двете.  
Следва нарязване на шайби на всеки от доматите, с дебелина около половин сантиметър. Подреждам ги в по-широчка чиния, като плато.
А това е пастата от размачкано обикновено краве сирене, солидна доза зехтин, шепа ситно нарязан пресен босилек (може и сух) и две-три смачкани скилидки чесън. Ароматът, който се носи от тази непретенциозна смес е меко казано божествен. От нея гребвам с лъжичка и поставям върху всеки от доматените резени. Ако ще поднасям салатата пред гости, доматите ги режа непосредствено преди сядане на масата, защото ако престоят, губят от вида си. Пастата обаче я подготвям поне час по-рано и я оставям в хладилника хубаво да се смесят ароматите.
Остана да си призная, че любимото ми питие е мартини, което може би не е най-подходящото за тази експлозивна разядка, но на мен ми се услажда винаги и този път също не го пропуснах. 

Наздраве от мен и да знаете, че тези домати са просто един път! :)

e-mail абонамент