Translate

четвъртък, март 21, 2013

Домашен пастет от черен дроб


       Преди да споделя тази лесна рецепта за пастет в домашни условия ще ви напиша един цитат от една от любимите ми (ни) автори.
      Обичам да препрочитам книги, защото всеки път откривам в тях нещо пропуснато от предишнo четене. Този път беше пътеводителя на Дъглас Адамс. Цитатът ми напомни как едно време не мислехме какво има в кренвиршите, малотрайните колбаси и пастетите . Сега се ужасявам, че децата ще поискат да им купя нещо от гореизброените, защото не съм сигурна дали в тях има месо и дали изобщо съдържимото им е органично или поне от животински произход. В този ред на мисли попадам на  :
        " Безрадостни тръбички, пълни с хрущяли, плуващи в море от нещо топло и тъжно — Паметник на някой готвач, мразещ света и умрял сам и забравен от всички, сред котките си, на някое задно стълбище в бедняшки квартал“. Мда.. Дъглас Адамс си го бива.
      В случай, че се чудите за какво става дума -  точно за кренвиршите. Напълнени с хрущяли, плуващи в нещо топло и тъжно, бррр, това описание ще ме преследва всеки път, когато ги видя в магазина. Същите чувства и недоверие изпитвам и към пастета,  затова спрях да го купувам и реших сама да се пробвам да си направя.
     Вярна на навика си да скалъпвам моя си рецепта от всичко прочетено в нета ви представям нещо лесно и бързо. За намазване на около един хляб ви трябват  :
  
     100 г черен дроб
     100 мл чаена чаша прясно мляко
     царевично нишесте (или  пшеничен грис )  
     подправки - сол, черен и/или бял пипер, счукан бахар, индийско орехче или каквото пожелаете.

      Аз ползвах свински дроб, но ставало и с пилешки. Дробът се нарязва на парчета и се сварява за около 10 -тина минути във вода. Слагате в блендер и захващате млякото, което трябва да се свари. Намалявате силата на огъня и в млякото добавяте царевичното нишесте, така както когато правите кремче. Разликата е, че трябва да е малко по-гъсто от боза, защото с него ще разредите разбития дроб, който иначе би бил много гъст. Тъй като аз нямах царевично нишесте ползвах пшеничен грис и с него пастетът не загуби от качествата си, просто не стана толкова гладък.
    Искам да добавя,че мерките са леко ориентировъчни и пропорцията на дроб и млечно-нишестяна смес е пожелателна. 
    В блендера разбивате поохладения дроб и към него добавяте направената с мляко смес, докато се смесят. Аз сложих и малко чесън на прах и прибрах в хладилника да стегне.
    После пада едно мазане и ядене, но най-важното беше, че знаех какво има в моя пастет.
    Точно каквото трябва да има.



неделя, март 17, 2013

Какаови кексчета с орехи

Откакто Кайти пусна мъфините в нашия блог, мен не ме свърта да експериментирам с разни стари и изпитани рецепти за домашни кексове, но поднесени малко по-различно, мъфински, така да се каже! :)
Днес си поиграх да префасонирам една широко разпространена рецепта за всеизвестния и обичан у дома сладкиш "Негърско дупе". Името винаги е предизвиквало ехидна усмивка у мен, но нищо не мога да направя, именно така е известен този вкусен какаов сладкиш.

неделя, март 10, 2013

Лесни мъфини или шоколад с шоколад и шоколад

   Миналата седмица в един ресторант за десерт ядох шоколадово суфле. Ние със суфлето (ама не шоколадовото) имаме история, която още не е приключила и затова този пост не е за него. Този пост е за съчетанието на лесно с шоколадово. 
  Та поръчах си аз суфлето и въпреки, че се намериха по-капризни от мен да му намерят кусури, аз си изядох моето с удоволствие. Издълбах го добре за да не остане и грам от вкусната, течна, гореща, шоколадова смес и оставих само корите на суфлето, така както осите оставят само кожичката на крушата, след като я изядат отвътре. Това ме накара да направя извода, че дори и необичащите много сладко като мен хора не отказват шоколад. А когато детето ми се помоли да му направя нещо сладичко с думите "Ама, мамо, и нека да е шоколадово и с шоколад!" се сещам за мъфините. 
   Имам една рецепта за мъфини, която след много проби се пребори за първото място, защото е с най-простите продукти, които винаги имам в хладилника и винаги е сполучлива. С тази базова рецепта може да се направят солени мъфини (ако се добави сиренце например), а сладките варианти са безброй - зависи какво искате и имате да добавите вътре. Сега ще предложа моята шоколадена версия. 


   Трябват ви : 

Кисело мляко - 250 г
Яйце - 1 бр
Олио - 80мл
Бяла захар - 120г
Брашно - 250 г
Бакпулвер - 1 пакетче
Ванилия - 1 пакетче
Какао - 2 супени лъжици
Натрошен на малки парчета шоколад - един или колкото имате.

     Излизат около 12 броя.
    Смесете киселото мляко, яйцето, олиото и захарта  в купа.
В друга купа сте сложили сухите съставки - брашно (добре е да е пресято), бакпулвер, ванилия и какаото. Тях ги добавяте към течните и бъркате докато стане хомогенна смес, без да се мотаете прекалено.
   Разбъркайте добре сместа и накрая сложете парченцата шоколад.Напълнете формичките за мъфини. Не забравяйте да не ги пълните докрай, а да оставите около един пръст свободно място, за да може бакпулвера да има поле за действие. Печете 20 мин при 180 градуса или докато по клечката спре да лепне тесто.
  Отгоре мажа с течен шоколад и посипвам с шоколадови пръчици, е да, заради кулинарното желание на щерката. Имаме мъфини с какао и шоколадови парченца, плюс шоколадова глазура. 
  Пък суфлето... да внимава с мен. Един полууспешен опит няма да ме откаже лесно!