Translate

вторник, май 21, 2013

Лесен домашен сладолед или FB ирония

         Обичам домашно приготвени неща, особено, когато в днешно време готовите са се изродили в семпъл вариант на Менделеева таблица. То ясно, че всичко е химия, ама нека поне аз да избирам реда и вида на химичните елементи в храната, която приготвям на семейството си. Освен домашна кайма, пастет, майонеза и други неща, каквито съм готвила и не се сещам в момента да изброя, на мушка ми е сладоледа. Мога да издържа и година без сладолед (и само два дена без месо), но не така стоят нещата при децата. Това за сладоледа.

четвъртък, май 09, 2013

Торта с кокос и ганаш без печене

 Цялата работа започна с един кокосов орех, който децата поискаха да им купим. След прецизната операция по премахването на черупката и двете лъжички сок с неопределен сладникав вкус някак се оказа, че у нас кокос много-много не се обича. Щерката и аз изгризахме едно парче просто ей така - имаха си вкус на обичайния кокос и дотук. Останаха ми ето тези парчета, които се зачудих какво да правя. Можело да ги изсуша на фурна, за да си направя стърготини, но при наличието на готови ми се стори безсмислено.

петък, май 03, 2013

Разядка от пресен чесън в марината

Покрай тези дълги празници, дето още не са свършили, пада такова изобилно ядене, че нямам никакъв ищах да се занимавам и с блога. Един вид, това дето сме го изяли, хич не ща да го документирам черно на бяло, че ме хващат още по-големи угризения. Обаче това дето ще го постна сега, според мен си струва усилието и маааалкото угризенийце, защото е толкова вкусно и е точно според сезона. 

Продукти:
  • две връзки пресен чесън
  • една глава стар лук
  • 2 чаши подсолена вода
  • 1/2 ч.ч. оцет, 1/2 ч.ч. зехтин или олио
  • 1 с.л. хубаво, ароматно вино
  • магданоз, копър, други подправки
Пресният чесън нарязвате на парчета около 4-5 см, заедно с перата.Кипвате подсолената вода и заливате чесъна. След 5 минути отцеждате водата, след което заливате с подготвената марината от оцет, зехтин и подправки. Ако имате стар лук, обелвате една глава, режете на едри филии и запичате върху скара или сух тиган. Омекналият лук се добавя към чесъна. Който обича лютичко, да си добави няколко парченца люта чушка към маринатата. Чесънът се прибира в хладилника за час, след което е готов за консумация. Получава се изключително приятна свежа разядка с дъхаво сосче, в която острия аромат на чесъна е чувствително притъпен. Това е нещо доста различно от обичайната сезонна зелена салата, която лично на мен вече много ми омръзна. Чесновата разядка върви добре с агнешко и други по-тежки меса, и предупреждавам - отваря голям апетит! :)