Translate

сряда, август 28, 2013

Шоколадов коблер

    

     Това е най-шоколадовия десерт, който е подходящ  в случаите когато дъщеря ми поиска „ нещо шоколадово с шоколадов пълнеж и шоколад “. Десертът е нещо средно между  пудинг и сладкиш, много сочен поради подобието на крем от шоколад и все пак не съвсем течен, защото си има основа.
      Преведох заглавието директно от английски, но не съм сигурна дали коблер е най-точното. Този път, нетипично за мен ще пропусна информацията и кое какво значело, ако някой иска да чете уики или други кулинарни блоговеJ Иначе  попаднах на рецептата  в блога на Lillian – екзалтирана американка, която пише с много удивителни и обича да пробва всякакви рецепти из нета. Точно тази ми допадна заради многото шоколад, който е на почит у нас, а предполагам и във всяка друга къща.

неделя, август 25, 2013

Кюфтета със смокинови листа


Наскоро открих смокиновите листа като интересна подправка, придаваща характерен вкус на различни ястия, включително и месни. Видях из Нета, че листата на това свещено дърво са нашироко използвани с такава цел в средиземноморската кухня - нормално, в тия области смокините са често срещани. Но и у нас ги има. А изсушените листа са дори още по-ароматни от свежите.

Тук ще покажа кюфтета, съвсем обикновени, на скара, с леки модификации - особеното е, че съдържат тиквички, люти чушки и смокинови листа. Ето я рецептата:

800 грама кайма (аз си я правя от 2/3 свинско и 1/3 телешко)

2-3 средно големи или големи тиквички

2-3 глави лук

3-4 скилидки чесън

2 яйца

сол, чубрица

черен пипер, червен пипер

кимион, риган

смокинови листа

няколко люти чушки (по желание)

Тиквичките се настъргват и се изстискват, преди да се сложат в сместа, защото са много водни.

...

Така приготвени кюфтетата - с тиквички - стават някак полувегетариански... ;) Но на вкус са си истински кюфтета!

...

...

...

петък, август 23, 2013

Дюнер в омлет

Публикувано от Кайти

Има дни, в които в хладилника ми няма нищо прясно сготвено,  освен остатъци.  Отварям и намирам примерно останало бяло месо от печеното пиле, някакви яйца и онези като пържени картофи на фурна на Гуен, които традиционно вървят с пилето. Намират ми се също и три капризни деца, които за разлика от гореизброените, са ми винаги в наличност . Ако и на мен не ми се готви (живи хора сме!) положението става сериозно и само въображението и практичността ми ме спасяват от чуденето с какво да ги храня.
 
Идеята за дюнер в омлет е леко заимствана, видях я в менюто на кетъринговата фирма, която ни храни на работа и взаимствах. Самият омлет може да се направи по стандартния начин. Аз реших в моя да сложа малко повече брашно -  да няма нужда да се яде хляб, но това си е по желание.
Не спестих почти нищо, освен че зелето  го  замених с настъргани краставици. Пилешкото месо го обърках с моята домашна майонеза, после картофките, отгоре даже и кетчуп слагахме –  всичко стана бързо и лесно, храната се оползотвори и народът беше щастлив. А аз като всяка майка съм  доволна, когато и децата ми са доволни. 

неделя, август 11, 2013

Почивка, мързел и чаша студен чай


     Сериозно, в тази жега има ли някой на когото му се готви ? Е, може и да има, но май ние, съпритежателките на този блог не сме от тях. Подкарали сме го на салати, таратори, любимото гаспачо, от време на време някое месце или риба на скара и почти само толкова.
     Затова днес вземам една- две шепи листа от джоджен (защото нямам мента, но и така става), малко билки - каквито имате. Аз разполагам с прясна мащерка, листа от салвия и няколко стръкчета розмарин. Правя чай, подслаждам го с мед, изтисквам в него и един лимон и после в хладилника. За разкош може да добавите и нарязана на по-дребни парчета нектарина или ябълка.
     Сипвам си вече изстудения чай в една от любимите ми зелени чаши, излизам на терасата да видя цъфналата си лавандула, сядам на стола да дочета една книга...и май мога да изкарам няколко часа така. А за вечеря - плочка сирене, залято със зехтин и размекнато в микровълновата и голяма купа със салата.
    Студеният чай е изключително освежаващ и вкусен и вероятно не е някаква новост за вас, но всички заслужаваме почивка. 
    С най-приятелски поздрав - почивайте си, готвенето не е заек да избяга. Пък и заек да беше, пак ще го хванем и сготвим. По-нататък :)