Translate

понеделник, септември 29, 2014

Дроб сарма

 

         Тази публикация е плод на грешка. Реших да извадя от фризера едни чревца от блеещо за супа, пък след размразяването се оказа, че съм извадила булото за дроб сарма - ей го онова, препеченото, от горната снимка, което съм посгънала, за да се види същинската част. Айде после извадих и агнешкия комплект (бял, черен дроб и сърце) и по никое есенно време сготвих. Знам, че има много не ядящи агнешко съпруги, на които мъжете им с влажни очи и тръпнещи сърца чакат половинките да се смилят и да им сготвят любими агнешки манджи (леко преувеличих :) и затова ще кажа :
     - Момичета (вие знаете кои сте), отблагодарете се на половинките си за добрините, които са ви направили и им сгответе.
А аз тъй и тъй правих дроб сарма, да покажа и моят вариант. Един комплект сварявате до готовност със сол и подправки. Около 40 минути. Бульона го заделяте, ще ви трябва за ориза. Внимавате черния дроб да не се превари и съсухри. Цялото количество бульон което ще добавяте (аз на части) е в съотношение 3 или 4:1 в полза на течността, аз избирам 4, защото после дроб сърмата винаги леко изсъхва.
Нарязвате на дребно - ето така:
След това задушавате лук и чесън в 2-3 с.л. олио. Добавяте ориза, който при мен беше 2 големи ч.ч (става много дроб сарма, така че вие намалявайте количеството му) и за кратко го минавате през огъня. Слагате обилно джоджен, чер пипер и наливате от бульона. Добавяте  нарязаните дреболии и оставяте така за известно време, колкото да поемат ароматите на слаб огън.
След 10-15 минути изсипвате в тавичка. Аз имах було, което сложих въпреки, че не го ям. Ако трябва да съм точна, ще кажа, че според някои източници, дроб сарма няма заливка. Би трябвало в булото да се завият отделни големи сарми с дробеното вътре и да се запекат. От там идва и името. Вероятно заливката е някаква модификация по подобие на мусаката примерно, но това си е вкус и предпочитания - ако ви харесва, направете (по- долу и рецепта). Аз булото го махам без да го и опитам, но то си има своето значение - покрива добре дробеното при печене и го омазнява. Не жалете и мазнината, оризът си я иска, ако в дреболиите няма. Дроб сарма се поднася добре стоплена, с кисело мляко. За тези, които обичат заливка, ето моята рецепта за пухкава заливка - 3 яйца се разбиват с една кофичка кисело мляко. Добавят се 3 с.л. брашно и пак се разбърква, а непосредствено преди да я сложим върху дробеното, добавяме 1 ч.л (непълна) сода за хляб. 
Днес с ужас чух някакви новини за идващ сняг след има-няма 2 седмици, затова бързам да ви пожелая хубави есенни дни. Който не иска дроб сарма, да заповяда на сладкиш с карамелизирани ябълки. Декоративните тикви са от есенния реквизит и не стават за ядене :)

сряда, септември 24, 2014

Лесен солен кекс без яйца


Преди няколко дни успях да направя един лесен солен кекс, и да го снимам дори!

Необходими продукти:

1 кг брашно (аз използвах 500 грама пълнозърнесто, и 500 г царевично)

1 кофичка кисело мляко.

2 пълни чаени лъжички сода бикарбонат

1 бакпулвер

сол на вкус.

10-20 маслини

1 глава лук

стръкове целина, босилек или каквото ни харесва

черен пипер - на вкус

още подправки - по избор

1 червена чушка

150 г разтопено брашно или олио

...

Тестото се забърква в дълбока купа по следния начин:

в купата са изсипани брашното, бакпулвера и солта

добавяме киселото мляко, в което преди това е разтворена содата бикарбонат

добавяме и вода на око - за да стане гъсто като за кекс.

Зеленчуците, подправките и маслините: нарязват се на ситно, добавя се към тях маслото или олиото и се задушават за 5-10 минути в тенджера.

После цялата тенджера се изсипва в тестото за кекса и се разбърква хубаво.

Тестото трябва да е средно гъсто - такова, че да може свободно да се изсипва от купата в тавата.

..

Готовото, разбъркано тесто, без да се чака да втасва, а може и да се изчака 20-ина минути (по избор), се изсипва в тава, покрита с хартия за печене. Ако няма хартия - тава, приготвена като за печене на кекс - намазана с олио и набрашнена.

Пече се на 180 градуса, за около 40-50 минути. На око.

...

...

...

По желание може да се сложи и натрошено сирене в тестото - но вегетарианците или разделно хранещите се няма да искат.

...

понеделник, септември 22, 2014

Бадемов сладкиш с карамел и шоколад

Заглавието казва почти всичко, с изключение на важната подробност, че в сладкиша няма грам брашно. Прилича донякъде на торта гараш, но на мен ми е по-вкусен и ароматен от гараша. Изпълнението е простичко, ето продуктите:

За блата: - 250 г сурови небелени бадеми, 150 г кафява захар, 2 яйца, ванилия, бакпулвер; 
За карамела: 130 мл течна сметана и 200 г захар;
За глазурата: два натрошени шоколада - по собствен избор.

Трябва да смелите на трохи бадемите, след което чуквате вътре яйцата, слагате захарта и бъркате усърдно до получаване на еднородна смес. Да не забравите накрая бакпулвера и ванилията. Блатът се пече във форма с подвижен ринг, на 160 C, средно положение, с вентилатор - 25 минути. Отдолу е добре да се сложи пекарска хартия, а страните на ринга да се намажат с олио. Щом се опече, блатът се оставя във формата да се охлади.
Ред е на карамела: захарта се оставя да се разтопи на средна температура в малка тенджерка, сметаната също се загрява почти до кипене и щом захарта се стопи и придобие златист цвят, се налива в нея постепенно, при постоянно бъркане, докато се получи хубав карамелен сос. С него се залива блата и се оставя да изстива и стегне.
Шоколадовата глазура също се приготвя лесно. Натрошените шоколади се оставят на слаб котлон да се разтопят. Аз капнах вътре малко от сметаната, понеже бях купила пакет от 200 мл и след като я използвах за карамела, ми остана малко в пакетчето.

Така се получи идеално! Щом залях отгоре шоколадовата глазура, сложих сладкиша в хладилника и след час вече беше готов за сервиране. Сигурно можеше да се направи някаква украса отгоре, но това ми хрумна много късно. И така си е вкусен и малко екстравагантен, можете да изненадате гостите си някой път с него. Уви, децата не го харесаха особено, близнаха оттук-оттам и зарязаха чинийките... Е, пълно щастие няма! Да ви е сладко!

сряда, септември 10, 2014

Някаква салата с печени зеленчуци



     Влюбих се в тази салата. Мога да ви засипя с оди за нея. За това колко е проста и ужасно вкусна, или че е почти универсална - става и за предястие, и за по-лека вечеря, но ще спра дотук. И без това моите постове винаги са приказливи и многословни, нещо което трудно овладявам, но опитвам всеки път.
   Идеята - печени на фурна, върху хартия, зеленчуци. Докато се карамелизират, или както навремето му казвахме да поизгорят. Вкусът - неустоим.
   Количество и съотношение на продуктите - по желание. Може да махнете, ако не обичате нещо и да добавите друго, ако има възможност. Аз сложих морков, чушка, тиквичка, патладжан, лук и чесън на цели скилидки. Другия път, понеже някои зеленчуци няма да са в сезона, комбинацията ми ще е различна.
   Дресинг - действах на око, но за любителите на точните мерки - около
   1 с.л. олио
   1/2 с.л горчица
   малко лимонов сок
   малко чесън на прах (или счукана скилидка)
   добавих и някакво малко количество соев сос, не знам защо
   Източник на рецептата - май съм я гледала из бг кулинарни сайтове, но последно я видях ТУК , където има и точните мерки, и даже е конкретна италианска салата с име панцанела и още добавки.
  

    Тази салата ще я повторя, потретя, ще я пробвам и с карфиол, и предимно с моркови. Идва ми наум (вероятно кощунствена за някои) идея да добавя и месо, бекон, или и аз не знам какво още, но единственото, в което съм сигурна е, че не вярвам тази рецепта да ми омръзне.