Translate

петък, октомври 31, 2014

Нещо, което децата сами да направят за Хелоуин

  


 Празнувам всякакви празници. Щом е за за забавление и щом е за децата, няма какво да мисля. Така е и с Хелоуин – вносен празник, който ползвам само за идеята да е забавно. Вечерта бяхме намислили да се костюмираме, речено-сторено, имах температурна, мрачна и готическа принцеса, тайнствено същество без лице за единия ми син, другият пък беше себе си след 20 години, та само рисувахме мустачки и катинарче.С една дума- купон.
   За да е пълен духът на веселието, смлях в чопъра пакет бели бисквити, добавих мед, разтопено масло, лъжица заквасена сметана и няколко чаени лъжици куркума - за оранжевия цвят на тиквите.
От получените лепкави топки децата сами направиха сплескани топчета. Намазахме ги още веднъж със смес от малко разтопено масло  и куркума, защото не бяха много тиквени. Направиха  дупка отгоре и резки като на тикви, а дръжки станаха парчета нарязан шоколад. Не бяха съвършени, но си бяха изцяло техни и им беше много приятно. Сега ви оставям, защото имам да махам тонове грим от лицата на децата :)
   В крайна сметка за вас не знам, но за мен празниците не се делят на наши и ваши, а И на такива, в които семейството може да се забавлява

петък, октомври 10, 2014

Какаови бисквити с грис


    Харесах си тази много  симпатична и лесна рецепта преди месеци в сайта" Кули- нарна авантюра " ето ТУК
  Както ще видите рецептата е импровизация, на която се до-верих напълно, добавих  само  какао, защото шоколадовото у нас е с предимство.
  Иначе полупразният пакет грис си стоеше и щеше още да си стои неизползван в шкафа, но една вечер ми дожаля за собствените ми деца, които търсеха нещо сладичко, по-различно от обичайните ябълки или буркан с мед, които им предлагам в такива случаи. Та извадих си ръ-цете ...както се казваше в една приказка, неподходяща за кулинарен сайт, и резултатът освен успешен беше изяден за десетина минути из-ця-ло !
  Ето копи- пейст на продуктите и описанието на тези вкусни бисквитки. Моите изглеждат малко по- различно, но вкусът в случая е по-определящ (мисля аз)
1 яйце
150 г. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 пак. бакпулвер
1 ч.ч. грис
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л неподсладено какао
ванилия
захар за овалване (аз пропуснах)
няколко ореха за пълнеж (останаха ми орехчета, които бучнах отгоре)
  Смесвате последователно яйцето със захарта (бърка се с вилица), добавя се олиото, чашата с грис и накрая брашното с бакпулвера и ванилията. 
  Омесете леко лепкаво тесто, което сложете в хладилника (или фризера) за около 30 минути.

  Докато чакате, си счупете десетина ореха, и ги нарежете на четири половинки. 

От вече стегналото тесто късате топчета, колкото орех, и слагате по една четвъртинка от готовите орехи за пълнеж. Оформяте добре топчето с ръка.Всяко топче овалвате в кристална захар.
  Подреждате топчетата в подходяща тавичка върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна докато станат готови.
 


петък, октомври 03, 2014

Баница с брашно

 
  Да, заглавието не звучи добре. Обаче баницата става лека, мека и сочна, като най-голямото и достойнство е друго. Ако трябва да правите закуска за 5 човека, ама да остане и за другия ден, това е добър вариант. Философията е, че в сместа, която аз обикновено правя, слагам и брашно и малко сода за хляб. При мен тя е примерно със следните продукти :
  
3 яйца
1 кофичка кисело мляко + още половин с някаква течност (прясно мляко или вода)
4 с.л. мазнина
4  с.л. брашно, което се разбива добре вътре
1 непълна ч.л. сода за хляб, малко сол

       
  Има и лек трик в реденето на корите.Първата кора се реди по дъното на тавата, наръсва се с олио. След това останалите кори се намачкват и се слагат така, че да стърчат намачкани и изправени поне 3 пръста. Върху тази намачкана част се налива внимателно плънката, която след опичане става малко като пълнеж на баницата. Ако не успявам да го обясня добре, вижте на снимката. Най-отгоре се застила с пласт кори, наръсва се с мазнина и се пече, докато се зачерви. Ако ви се опитва друг вариант и този не сте го пробвали, може да опитате.
От мен приятни почивни дни !

e-mail абонамент