Translate

събота, ноември 15, 2014

Бабин шипков чай

Онзи ден спрях пред сергийката на една стара баба.Върху обърната с дъното нагоре щайга прилежно бяха подредени китки дребен магданоз, корени за супа, прихванати с ластичета и няколко плика със шипки. Взех си магданоз, от опит знам, че няма нищо общо с едролистния му събрат от хипермаркета - този мирише истински. Бабата обаче настоя: - `Земи си и от шипките, мойто момиче, направи чай на децата, много е полезен и 'убаво мирише!

Щерката ме погледна умолително, стисна ми ръката и аз взех. Всичките. Пък и те изглеждаха просто великолепно, червени като кръв, искрящи. Вкъщи доста се почудих как точно се прави шипков чай, особено от пресни плодове, а не от сушени, както навсякъде пишеше в нета. По едно време попаднах на коментар под една рецепта, който ме грабна и реших да действам по същия начин.
За около 200 г пресен плод е нужно следното - измивате шипките и ги заливате с литър и половина вряща вода в тенджерка с капак. Добавяте захар и една лъжица мед.Може и без мед, както правя аз, понеже не всеки у дома обича този вкус. Оставяте ги да врят около 30 минути на среден огън, след което изключвате котлона и без да махате капака, оставяте шипките да си почиват няколко часа.
Резултатът е изключително приятен чай, с невероятен аромат и вкус, а и както се твърди - силно витаминозен и полезен при настинки и простудни състояния. За последното не мога да се закълна, но за първото - твърдо Да! 
Децата го харесаха, аз също. Още на другия ден ходих да изкупувам всички шипкови запаси на бабата и накрая добрата жена ми предложи да ми направи шипков мармалад, който днес вече е у дома. 
Този бабин мармалад просто надмина очакванията ми, има онзи забравен вкус на детство - върху филия домашен хляб, обилно намазана с масло, ммм!...

събота, ноември 08, 2014

Спаначена салата с пиле и киноа


Влизането на тези екзотични семенца в моята кухня има известна предистория. Скептикът в мен обикновено се подсмихва, особено когато ме облъчват напоително за поредните здравословни храни. А когато става дума и за изнервящи диети, пхх, изобщо не чувам и не поемам. Ако обаче се случи да опитам нещо такова по случайност и вземе, че ми хареса, е, признавам си го веднага. Такъв е случаят сега. Който иска да знае повече какво точно представлява киноата, нека прочете в блога на Супичка.

За салатата:
- ситно нарязано бяло пилешко месо (може и без него, вегетариански вариант);
- две шепи листа от био спанак;
- десетина чери доматчета;
- връзка пресен лук;
- връзка магданоз;
- дресинг от 3 супени лъжици балсамов оцет, 3 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица мед;
- 1 ч.чаша сурова киноа.

Най-напред измих семенцата киноа, после я сварих в две чаши вода на силен котлон за 12 минути (както пишеше върху опаковката!). Оставих я да си изстива в тенджерката, докато бях заета да нарежа зелениите за салатата.
Спаначените листа нарязах на тесни лентички. Магданозът и пресния лук наситних, а чери доматчета резнах на четвъртинки. Смесих изстиналата киноа със зелените неща и пилешкото месо, после залях с дресинга. Чери доматчетата се слагат после, за да имат добър вид в салатата.

Зрънцата киноа нямат собствен вкус и поемат аромата на дресинга и другите съставки. Много са ефирни и пукат приятно, докато ги хапваме. А както се оказва, притежават доста полезни протеини, затова са препоръчителна храна във вегетарианската кухня. Е, аз не съм никакъв вегетарианец, но намирам, че киноата е една приятна новост в моята кухня, приготвя се бързо и се комбинира по много начини. Ще споделя още една интересна салатка, която според мен заслужава повече внимание, но... следващия път! ;)