Translate

неделя, март 15, 2015

Домашни бисквитки с овесени ядки и сушени плодове

Ето нещо лесно и приятно като изпълнение, с определено здравословен акцент - визирам онези от нас, които имат проблеми с отделянето. Без много зор и специални кулинарни умения, човек може да си направи домашни овесени бисквитки, при това са много вкусни и се харесват от децата. Друго предимство - нито грам захар. Рецептата не е моя, а само малко раздвижена, просто защото не разполагах с точните продукти, а с така да се каже - "леко" производни. :) Оригиналът ще намерите тук, а моята версия съдържа следните продукти: 
  • 2 ч.чаши сусамово мюсли (вместо овесени ядки)
  • 4-5 суп.л. дюлев петмез - може мед или друг вид петмез, всичко което може да замести смлените фурми от оригиналната рецепта
  • 1/2 ч.ч. изсушени червени боровинки (вместо стафиди)
  • 1/4 ч.ч. натрошени орехи (вместо бадеми)
Останалите съставки са без промяна:  -1/4 ч.ч. меко масло; 1 ч.ч. прясно мляко; 1/4 ч.л. екстракт от бадем или бадемова есенция; 1 1/2 ч.л. ванилов екстракт; 1/2 ч.ч. кокос или кокосови стърготини; 1 ч.л. какао.
дПродуктите се смесват по следния начин. Млякото се загрява на слаб котлон, вътре се разтапя маслото и петмеза. Добавят се есенциите, ако имате такива, също канелата и какаото. Бисквитките са доста ароматни и без допълнителни есенции. Щом всичко се смеси добре, махнете от котлона. Отделно се смесват мюслите, боровинките, кокоса и орехите, след което всичко се прехвърля в една купа и се разбърква.
Пълненето във формички е лесно и приятно, тъй като тестото е твърдо и не лепне. У нас тази работа я свършиха децата, при това с голям кеф. Пекат се на умерена фурна, около 180 С, докато се зачервят по краищата (при мен беше половин час), след което се изваждат и охлаждат. Най-вкусни са напълно изстинали, но всъщност ги изядохме почти веднага. Ако сте повече от 4 човека у дома или искате да имате бисквити и за другия ден, направете двойна доза. Добър апетит!


понеделник, март 09, 2015

Крем карамел


   Има неща, които у нас готви само мъжът ми. Не че не ги умея, но поради някакви причини съм отказала да ги правя - от инат или защото има кой да се занимае с тях. Kрем карамелът е един такъв негов специалитет, не е труден десерт и лесно се навих този път поне да гледам. Е, включих се в приготвянето му, но малко - само мерих съставки и приготвих карамела. Което ще рече повече захар, и солиден слой втвърден карамел в купичката на готовия крем, който да избивам след като съм го изяла. Както правех с кремовете, приготвени от майка ми.
   Ако има и други като мен, които или не са правили крем карамел или няма кой да ги напътства, ето и рецептата по-долу.
   Тя е с обичайните 6 яйца, но по-малко мляко. Има вариант да се прави направо в  цяла тава, вместо в отделни съдове, но лично на мен той не ми допада, което разбира се, си е въпрос на вкус.

6 яйца                                    
600 мл. прясно мляко                                                             
100 г захар                                                          
ванилия                                       
                                   

За карамела:  6 с.л. захар                                                                    
 
  Прясното мляко, леко затоплено, се разбърква със захарта и ванилията, докато се разтвори захарта. Яйцата се разбиват добре и се смесват с млякото.
  Захарта за карамела се изсипва в малък метален съд и се разтопява на котлона, докато се получи карамелен сос. Внимава се да не стане съвсем кафяв и бързичко се разпределя в купичките за крема. Върху тях се изсипва внимателно яйчената смес. Купичките се поставят  в метална тава, а в нея се налива вода малко над средата на купичките. Крем карамелът се пече на водна баня при температура 150 градуса, но за да не стават шупли в него, водата не трябва да завира. За целта или фурната се намалява или се долива студена вода. Когато отгоре се зачерви и сместа се е стегнала е готов. Което при моята печка отнема толкова време, че накрая търпението ми е готово доброволно да умре. Което вероятно е причината Аз не правя крем карамела у нас.
  От получената доза ми излизат около 8-10 купички, в зависимост колко ги пълня. Накрая кремчето се обръща в чиния и се напада.


 

e-mail абонамент