Translate

неделя, март 15, 2015

Домашни бисквитки с овесени ядки и сушени плодове

Ето нещо лесно и приятно като изпълнение, с определено здравословен акцент - визирам онези от нас, които имат проблеми с отделянето. Без много зор и специални кулинарни умения, човек може да си направи домашни овесени бисквитки, при това са много вкусни и се харесват от децата. Друго предимство - нито грам захар. Рецептата не е моя, а само малко раздвижена, просто защото не разполагах с точните продукти, а с така да се каже - "леко" производни. :) Оригиналът ще намерите тук, а моята версия съдържа следните продукти: 
  • 2 ч.чаши сусамово мюсли (вместо овесени ядки)
  • 4-5 суп.л. дюлев петмез - може мед или друг вид петмез, всичко което може да замести смлените фурми от оригиналната рецепта
  • 1/2 ч.ч. изсушени червени боровинки (вместо стафиди)
  • 1/4 ч.ч. натрошени орехи (вместо бадеми)
Останалите съставки са без промяна:  -1/4 ч.ч. меко масло; 1 ч.ч. прясно мляко; 1/4 ч.л. екстракт от бадем или бадемова есенция; 1 1/2 ч.л. ванилов екстракт; 1/2 ч.ч. кокос или кокосови стърготини; 1 ч.л. какао.
дПродуктите се смесват по следния начин. Млякото се загрява на слаб котлон, вътре се разтапя маслото и петмеза. Добавят се есенциите, ако имате такива, също канелата и какаото. Бисквитките са доста ароматни и без допълнителни есенции. Щом всичко се смеси добре, махнете от котлона. Отделно се смесват мюслите, боровинките, кокоса и орехите, след което всичко се прехвърля в една купа и се разбърква.
Пълненето във формички е лесно и приятно, тъй като тестото е твърдо и не лепне. У нас тази работа я свършиха децата, при това с голям кеф. Пекат се на умерена фурна, около 180 С, докато се зачервят по краищата (при мен беше половин час), след което се изваждат и охлаждат. Най-вкусни са напълно изстинали, но всъщност ги изядохме почти веднага. Ако сте повече от 4 човека у дома или искате да имате бисквити и за другия ден, направете двойна доза. Добър апетит!