Translate

неделя, май 24, 2015

Пилешки шишчета и една-две идейки


Пилешките шишчета не са съвсем проста работа. Изискват малко предварителна подготовка, без която иначе провала е повече от сигурен. Казвам го убедено, понеже съм била именно в тази позиция, на недоумяващ и  разочарован човек, изправен пред сухи и невкусни шишчета. 
Днешните шишчета направих от обезкостени пилешки бутчета и няколко бонфилета. Нарязах ги на парчета и ги мариновах в зехтин, малко соев сос и много подправки (най-вече червен пипер и сумак), след което ги прибрах в хладилника за час. Маринатата е абсолютно задължителна, ако искате сочно и вкусно месце.
Шишчетата се нижат с парчета месо, лук, червена чушка и кисела краставичка. Иначе не са ми вкусни. Друго важно нещо - дървените шишове за шишчетата се накисват предварително във вода, за да не горят върху скарата, особено ако е върху живи въглени.
Аз обаче пекох във фурна, върху решетката, с подложена отдолу тава, на 220 С. За двайсетина минути станаха готови. Ако имах хубава, силна скара, сигурно щяха да се опекат още по-бързо, но-о..нямам. И така става добре.


http://www.momichetataotgrada.com/article/ot-a-do-yam-marinovano-byalo-sirene.html#.VWIXe00w_IXДокато месцето се печеше, направих зелена салатка от рукола, марулка, мариновани сушени доматки и мариновано сиренце. За него вече споменах във Фейсбук страничката ни, страхотна идея, веднага си направете! Моето сиренце овкусих с много босилек, малко мента, зърна черен пипер, малко лют червен пипер и доста сумак. А, и тук сложих от маринованите сушени доматчета, дадоха интересен аромат.Самият зехтин от маринованото сирене е идеален за овкусяване на салати. 
Изкушавам се да спомена и моето домашно изобретение от последните дни - нещо като лучено песто, което използвам в салатите и ми спестява чистенето и рязането на лук. Последния път купих от магазина прекалено много пресен лук и чесън, който очевидно нямаше да успеем да изядем в рамките на седмица - за да не го похабя, измих всичките лучени връзки и ги пасирах със зехтин (пуснах и няколко пресни листа от босилек). Напълних половин голям буркан с т.нар. лучено песто - оказа се доста добра идея! Воала, това беше - все нещо сте си харесали дотук, нали? :)


понеделник, май 18, 2015

Бързи кошнички без печене с някакъв пълнеж


  
    Моля напредналите кулинарки и сладкарки да не се задълбочават много в този пост, за да не ме е срам. Тази рецепта е за мързеланки или необичащи чак толкова сладкоправенето или начинаещи, които искат да спретнат нещо бързо и вкусно за десерт. Няма да уточнявам аз от коя категория съм :)

   Споделям идеята за бисквитено тесто натъпкано в силиконова форма за мъфини и оформено с дупка, което се явява основа на кошничката.
  Кремът вътре - какъвто ви душа иска - готов или направен. Моят е ванилов Йоткер с нишесте. Резултатът може да бъде зашеметяващ, особено ако ви се занимава с някое по-засукано кремче.
   Не мислех да давам рецепта, но специално това  бисквитено тесто е ужасно вкусно и го ползвам за всякакви бисквитени основи. Рецептата видях от Траяна - след като тя е пробвала нещо знам, че е сигурно. Тортата също съм я правила и става пъти по-вкусна от стандартната бисквитена. Някои съставки като стафиди, кокос или ром ги пропускам, но дори и само с основните всичко се получава много вкусно, а ако бисквитите се натрошат по-дребно е идеално за бонбони или други измишльотини като моята. Срам не срам - това беше.


 

петък, май 15, 2015

Аржентински сос (за печено месо, риба или мариноване)


  

        Сезонът на скарите дойде, а сосчето е много лесно, вкусно и е разнообразие в сравнение с готови кетчупи, майонези и сосове. Видях го при Драго, който е от любимите ми блогъри заради неподражаемия стил на писане, интересни рецепти и красиви снимки.
        След кратко проучване се оказа, че сосът, носещ името чимичури, има различни варианти дори при аржентинците - някъде с моркови, някъде с чушки или различни подправки. Затова към неговата
рецепта аз добавих още нещо и в крайна сметка се получи един ароматен, чесново-лучен, леко сладък, малко пикантен и свеж сос. Става за печени меса, всякаква скара или риба. Аз комбинирах с една сьомга, която на промоция е безобразно евтина и която единствено овкусих, нарязох на кубчета и запекох на грил тиган.   
                 
Продукти:

2 скилидки чесън
1 глава лук + по желание малко зелени пера от пресен лук, по половин червена и зелена печена и обелена чушка
1 връзка магданоз
1 с.л. мащерка
1. с.л. риган - понеже не го обичам, замених със босилек
1 дафинов лист
1 люта чушка - аз почти не сложих, заради децата
1/2 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. смлян черен и бял пипер
2 с.л. винен оцет
3 с.л. зехтин

        Всичко се смесва, смила или пасира, но се оставя на по-груби парчета. Хубаво е да се направи по-рано и да престои една вечер, за да са смесят съставките на вкус. След няколко дена вече е идеален и страшно върви с препечена черна филийка.Просто и вкусно.

понеделник, май 11, 2015

Тиквички на фурна

Продължавам серията с прости (да не кажа елементарни) ястия - печени тиквички на фурна, гарнирани с пресен чесън и копър и кисело мляко. Класика! Така избягвам досадното пържене, от което вкуса на тиквичките не страда. Цялата работа, от измиването, рязане и нареждане в тавата, отнема около 10 минути. С времето за печене и подготовката на зелената част - двайсетина минути.
Измити, подсушени и нарязани на тънки шайби (около 2 милиметра), тиквичките се подреждат на ветрило в редички. Напръсквате отгоре с малко зехтин и сол, аз използвах четка, натопена в зехтин и минах отгоре по редичките. Важно е и отдолу да има малко зехтин, така че намажете дъното на тавата предварително. Важно е тиквичките да са намазнени и леко осолени, иначе резултата няма да е добър. За една тава, като моята на снимката, ми трябваха две средно големи тиквички, общо отидоха в печката 5 бройки, на три тави.


Вкъщи не всички обичат тиквичките с чесън и копър, затова прибегнах до този вариант - накълцано на ситно, "зеленото" беше оставено в отделна чинийка - овкусено с малко оцет и сол, лично аз не си представям тиквичките без чесън, но всеки с вкуса си. Киселото мляко също го сервирам отделно, който иска да си сложи.
Пекат се около 10 минути, с вентилатор на средна положение във фурната на 220 С или за около 15 минути без вентилатор. Всъщност водещ е цвета им, ако започнат да загарят, вадете веднага и прехвърлете в друг съд. Това е, остават само да извадите студената бира и сядайте на масата! Наздраве! :)


e-mail абонамент