Translate

четвъртък, юни 25, 2015

Печен свински бут с билки в гювеч



     Разкошен за ядене дори през топлото време, с чаша розе (при мен), сервиран студен и нарязан на филии. Бутът има незначителни мазнини, които аз оставям, но въпреки тях е една от най-немазните части на прасето. След мариноване месото става крехко и ароматно.


   



      
   Маринатата :
1 ч.ч червено/бяло вино или при мен въпросното розе
2 с. л. соев сос
шепа сушена салвия
шепа сушен естрагон
по-малко количество мащерка
 
    Натрих  добре с билките, добавих и течната част от маринатата. Оставих да поседи така една нощ, като на няколко пъти го обръщах. Сложих го в намасления гювеч, с капака отгоре и го пекох към 2 часа и 15 мин. Без вентилатори, на средни температури. Не повече от посоченото време, за да не стане сухо, но с уговорката, че моят бут беше 2,5 кг. Ако вашият е по-малък, времето може да се съкрати. Към края махнах капака и го оставих да се зачерви и охлади. Биваше да го снимам нарязан на филии и залят с малко сос, но при мен винаги има опашка от чакащи, гладни месоядни и фотосесиите ми са небрежни и набързо.
  След това поднесох със салата и нещо студено за пиене към него и се радвах на живота :)

 

понеделник, юни 08, 2015

Арабски питки за дюнер и яхния нахут с наденичка


    Само че поотделно, просто ги събрах в един пост. Питките са за домашен дюнер, рецептата за моя изненада е с бакпулвер и е на Джейми Оливър. Много е проста, бърза, като единствената забележка е, че ако не се изядат веднага изсъхват и стават трошливи. Помага да се напръскат с вода и да се покрият с кърпа, но все пак нека да не преседят часове.

500 г пресято брашно (можело 50/50 с някакво пълнозърнесто)
1 ч.л. сол
200 мл вода
половин пакет бакпулвер (около 1с.л.)
1 ч.л. олио


   От продуктите се замесва не много твърдо тесто. Накъсва се на малки топки, които се оформят с точилка. Оставят се да починат около 20-тина минути. Аз ги пекох на грил тигана без грам мазнина, където питките получиха  хубави въздушни мехури. Излязоха десетина питки. А какво ще увиете в тях вече си е ваш избор :)

   Яхнията е за моментите, когато нямате време да готвите. Ако обичате варива, като мен, и имате готови купени буркани с нахут, който у нас, уви, не обичат на хумус, спретвате една бърза яхния. Домашната наденичка е за мъжете, докато жените спокойно си го ядем и постен.

  Рецепта няма, задушавате каквото искате - лук, чесън, моркови, доматен сос, добавяте съвсем готовия нахут да поеме малко аромати и ето - яденето ви е готово за трийсетина минути. А сега, когато е почти лято и рядко се задържаме около печката, бързината на приготвяне си е много важно условие.