Translate

петък, май 20, 2016

Хляб, франзели и още, и още

   

    След почти две години упорство, най-накрая се съгласих на хлебопекарна. И не, не ядем повече хляб от преди. За сметка на това мога да контролирам солта в хляба, колко тъмен да е, както и никога не ям "бял" хляб, който като го стиснеш, да става на лепкава топка. Сега, когато се убедих, че тя се справя толкова добре с месенето, колкото и аз :)  я ползвам непрекъснато.
    В този пост обаче, няма да ви занимая с обикновения хляб, който приготвям, а ще дам една супер успешна рецепта за тесто, което е толкова вкусно, колкото не мога да ви опиша. Първия път, когато го направих, започнах да ям готовите питки като в унес, докато ми стана тежко. Сега просто гледам да не го правя често... и толкова за преяждането с хляб.
   Рецептата (от нета, не помня къде) леко я промених и е за около 1200 кг тесто. Продуктите се зареждат в машината в следната последователност :
620 гр. брашно
270 мл. топло прясно мляко
60 гр. разтопено масло
2 яйца (разбиват се с вилица преди да се сложат)
2,5 с.л. захар
2 ч.л. сол

2,5 ч.л. суха мая (обикновено е точно едно пакетче)
Тъй като аз предпочитам живата мая, ако решите да ползвате такава са нужни около 8-9 г, или грубо казано 1/5 от един пакет мая от 42 г.
 Програма: месене с втасване (при мен 1,30 мин) След това тестото се вади и се оформя в желаната форма, като се оставя да се понадигне още 20-30 мин. на топло. Пече се на 180 градуса.





Идеално тесто за любимите франзели 











  и брускети.




  


  Или като малки питки, може и без пълнеж












Макар че, с пълнеж са идеални за закуска.








А може и като отделни хлебчета, в които да направите домашния си бургер.

















Но каквото и да изберете, гарантирам преяждане с хляб. И дано това не ви уплаши :)