Translate

четвъртък, декември 15, 2016

Пилешко в буркан на фурна

  Гениално проста и вкусна рецепта, която приятел ми показа, че видял в този блог. Правих я вече няколко пъти, лесна е и ме спасява, когато съм в командировка, но за това ще обясня към края на поста.

  Идеята е пилешкото да се нареже на по-малки парчета, те да се осолят, да се напълнят в най-обикновени буркани и вместо стандартните капачки да им се направят такива от фолио (на малката снимка). Подправките са по желание, черен пипер, салвия или розмарин. После така напълнени бурканите се пекат във фурната - час, най-много час и десет минути. Вкусът е невероятен - не точно печено, но не и варено... абе вкусотия.

  Има няколко по-тънки момента, които дори и аз, уж имайки известен опит в кухнята не предвидих, затова ще наблегна на тях. Иначе в блога - източник на рецептата има добро описание на целия процес.
 Пилето трябва да е добре размразено (ако е било замразявано), защото ще пусне вода. А в тази рецепта не се слага никаква вода, достатъчно е това, което месото само си пуска.
 Фурната ви да е нито много силна нито  много слаба - първите си буркани ги бях изпуснала, температурата ми се оказа по-висока, отколкото трябва и в един момент заварих кухнята цялата в пушек - месото се печеше прекалено силно, пилешки бульон капеше от капачката, гореше и пръскаше...нататък няма да обяснявам, че още ме болят ръцете от чистене.
  Бурканите да се сложат върху решетка, а не директно, за да не се счупят или спукат.
   Най-тарикатският номер накрая e, че след като ги извадя, им слагам нормална капачка, която оставям да се темперира за няколко минути, обръщам бурканчето с главата надолу, като изстине прибираме запечатания буркан в хладилник и хоп...имаме храна за след 5-6 дена, точно в моментите, когато нямаме възможност да сготвим. Повече от този период не препоръчвам да държите, но и така си е достатъчно практично.
  После ядете месото студено, топло, може вложено в друго ядене (тъй като е сготвено) може на сандвичи, салата с пилешко и изобщо приложения най-различни. И всичките са вкусни.