Това вече съм го споделяла тук, в блога. Печенето върху сол е страхотен трик, вкъщи редовно го прилагам, най-вече защото яденето само си става, не го дебна кога е готово, дали ще прегори или нещо подобно, а да не говорим колко е вкусно месцето. Имам си изпробвано правило - цяло пиле се изпича идеално за 50 минути, на 200 градуса, без вентилатор, средно положение във фурната. Може леко да се мазне с масло по сухите места, но не е задължително.
Този път направих един експеримент - понеже имах само половин пиле, тавата ми стоеше празна и ме предизвикваше да я допълня сн ещо. Реших да сложа около пилето добре измити картофи, една глава лук (обелена) и нарязан на едри парчета морков. Съжалявам, че не сложих още лук, защото резултата беше фамозен! Освен печено пиле, имах и гарнитура от печени зеленчуци. Единствената мазнина, която добавих, беше няколко капки зехтин върху зеленчуците, най- вече върху лука и моркова. Следващия път ще сложа поне още три-четири глави лук, вкусът е уникален!