![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsBqO13PCW2LXsrBgk4UBFenYbbsjSev8N8WP9Y3CH8VPxlZCj0LUAs5666qsdo7fDgxNsvfF6H-SpwGHhHd89yu3zQSoN_QPuCpWdhUGTbWuoc6HrY4yjeaRQHrTdgv9SMwE4hvBOEc-0/s1600/kinoa1.jpg)
Влизането на тези екзотични семенца в моята кухня има известна предистория. Скептикът в мен обикновено се подсмихва, особено когато ме облъчват напоително за поредните здравословни храни. А когато става дума и за изнервящи диети, пхх, изобщо не чувам и не поемам. Ако обаче се случи да опитам нещо такова по случайност и вземе, че ми хареса, е, признавам си го веднага. Такъв е случаят сега. Който иска да знае повече какво точно представлява
киноата, нека прочете в
блога на Супичка.
За салатата:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhddHX0Egax94lwj6nI17k9EZx5v80bE10bAMEktrRhX96DGEOCxGl0h7LHjRfBOY9Qid2vx3gdXFKYk0CW9Dmlr7kRuVNUBFz4ghprJjdc4QYClnD8OMmzg6LTzvwXpVDXZzMgLk9ute_O/s280/kinoa2.jpg)
- ситно нарязано бяло пилешко месо (може и без него, вегетариански вариант);
- две шепи листа от био спанак;
- десетина чери доматчета;
- връзка пресен лук;
- връзка магданоз;
- дресинг от 3 супени лъжици балсамов оцет, 3 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица мед;
- 1 ч.чаша сурова киноа.
Най-напред измих семенцата киноа, после я сварих в две чаши вода на силен котлон за 12 минути (както пишеше върху опаковката!). Оставих я да си изстива в тенджерката, докато бях заета да нарежа зелениите за салатата.
Спаначените листа нарязах на тесни лентички. Магданозът и пресния лук наситних, а чери доматчета резнах на четвъртинки. Смесих изстиналата киноа със зелените неща и пилешкото месо, после залях с дресинга. Чери доматчетата се слагат после, за да имат добър вид в салатата.
Зрънцата киноа нямат собствен вкус и поемат аромата на дресинга и другите съставки. Много са ефирни и пукат приятно, докато ги хапваме. А както се оказва, притежават доста полезни протеини, затова са препоръчителна храна във вегетарианската кухня. Е, аз не съм никакъв вегетарианец, но намирам, че киноата е една приятна новост в моята кухня, приготвя се бързо и се комбинира по много начини. Ще споделя още една интересна салатка, която според мен заслужава повече внимание, но... следващия път! ;)