![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinoblO7MLjKi1qofYJ0oW5bUu43ZpwqOBpHgNA1J-Z1BQKZjV3bfKBIrn_ya_nwaButbFDhsd1NZ3dVqko2hNK87ySM3fbxWpbPp3D97z1VZXMLPynE5bpVhQiIuROFknWKL5AjzaXHPzX/s280/1.jpg)
Ето нещо лесно и приятно като изпълнение, с определено здравословен акцент - визирам онези от нас, които имат проблеми с отделянето. Без много зор и специални кулинарни умения, човек може да си направи домашни овесени бисквитки, при това са много вкусни и се харесват от децата. Друго предимство - нито грам захар. Рецептата не е моя, а само малко раздвижена, просто защото не разполагах с точните продукти, а с така да се каже - "леко" производни. :) Оригиналът ще намерите
тук, а моята версия съдържа следните продукти:
2 ч.чаши сусамово мюсли (вместо овесени ядки)
4-5 суп.л. дюлев петмез - може мед или друг вид петмез, всичко което може да замести смлените фурми от оригиналната рецепта
1/2 ч.ч. изсушени червени боровинки (вместо стафиди)
1/4 ч.ч. натрошени орехи (вместо бадеми)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA2X6nYqnlU6lB1kcW3_k4OKtAVGcUBW-RZWvTBW184i5F0pHOp7veAPCCG7TDIqAJvM_Gs4_CHDJs3xkAX2njFFUK2y76M5S7vTpTXWrqebNCnU5N5xDXT1J6UbLMmXgriB3PUd4Ji8No/s1600/4.jpg)
Останалите съставки са без промяна: -
1/4 ч.ч. меко масло; 1 ч.ч. прясно мляко; 1/4 ч.л. екстракт от бадем или бадемова есенция; 1 1/2 ч.л. ванилов екстракт; 1/2 ч.ч. кокос или кокосови стърготини; 1 ч.л. какао.
дПродуктите се смесват по следния начин. Млякото се загрява на слаб котлон, вътре се разтапя маслото и петмеза. Добавят се есенциите, ако имате такива, също канелата и какаото. Бисквитките са доста ароматни и без допълнителни есенции. Щом всичко се смеси добре, махнете от котлона. Отделно се смесват мюслите, боровинките, кокоса и орехите, след което всичко се прехвърля в една купа и се разбърква.
Пълненето във формички е лесно и приятно, тъй като тестото е твърдо и не лепне. У нас тази работа я свършиха децата, при това с голям кеф. Пекат се на умерена фурна, около 180 С, докато се зачервят по краищата (при мен беше половин час), след което се изваждат и охлаждат. Най-вкусни са напълно изстинали, но всъщност ги изядохме почти веднага. Ако сте повече от 4 човека у дома или искате да имате бисквити и за другия ден, направете двойна доза. Добър апетит!