300 мл вода плюс едно яйце
Ако решите може да сложите 100-150 мл прясно мляко или две три лъжици кисело, но дори и тогава яйце и течност трябва да са общо 300 мл. Може и без яйце и млека, изборът е ваш.
2 с.л олио
180 гр царевично брашно
340 гр бяло брашно
Съотношението е приблизително, гледам царевичното да не е повече от 200 г, а общото количество брашо да е 520 гр. Поради ниското съдържание на глутен в царевицата, тестото с много царевично брашно не прави глутенови връзки и затова има опасност да не се получи еластично тесто, подходящо за месене.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSm8OKMrgT61nRknLUIkbV4U9eDQV3akeHixU_xQXl4QS5hSu_apuJJ8c3fIi4xjiVl0_0iV00GF0OChzXsgrNl12HXaUC906V0ZjQnQXrVpZNTgdnL5QPNT_M4Q5Fx028ILF7es6kJn86/s400/IMG_20200321_130118_3.jpg)
1 и 1/2 с. л. захар
7 гр. прясна мая или 1 пакет суха
Отдавна не съм месила на ръка, затова давам рецепта за омесване в хлебопекарна. Разбира се, може да си опечете хляба директно във хлебопекарната, но аз предпочитам да пека във фурната и ще дам този начин.
Слагам течноста и олиото в контейнера на хлебеопекарната. След това добавям брашната, захарта и маята. В единия ъгъл добавям солта. Пускам на програма за месене на тесто, която при мен е 1,40 мин. За всеки случай, тъй като яйцата понякога са с различна големина, проверявам как е тестото ми - ако е по-лепкаво и има нужда, добавям лъжица две брашно, а ако е твърдо - съвсем малко вода.
След като е тестото е омесено правя хляб, в каквато форма искам и оставям да втаса наново.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjhjNuHSy4GoI0Qz8W8SSo7v2nLEDgeV4njHoXvnoAlb_je3Jluu80qUCmriVBSaFI7sZZ5NACbIRgSEGYifjW_wKUf0dPjmPfT4u6gxIuQAKR3cUdtNQmKzF7eyvGX5hggXoX_f5CLUdI/s400/IMG_20200319_160726_2.jpg)