Купих телешки език от месарницата и с върховна погнуса се втренчих в него. В крайна сметка не можах да се преодолея и извиках мъжа ми за да го измие. Не знам защо това безобидно парче месо извиква такива дълбоки чувства в мен, но факта че е именно езика на добичето, а не просто крак или ребро, направо ме покъртва.
Отплеснах се. Та, езика на горкото животно го натъркахме с оцет и сол, според предварителното проучване в нета (1/4 ч.ч. оцет и 1 ч.л. сол). Нямам идея какво се има предвид, но ми звучеше някак важно. В други рецепти не открих такова изискване. След като добрия ми мъж се справи с миенето и търкането на телешкия език, аз се заех с готвенето. Сварих езика за един час в тенджерата под налягане, като по съвет на Кайти сложих зеленчуци и подправки. Бульонът се получи страшно ароматен.
Една част си замразих за следващо готвене. Свареният език обелих докато е още топъл, нещо което доста ме измъчи и на места прибегнах до помощта на нож. Интересно, но в сварено състояние езика ми се нравеше много повече. Нарязах го на дебели филии и финално го минах през тиган с масло и няколко скилидки чесън. Толкоз. Няма нужда да казвам, че стана безобразно вкусно!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEOKI5su7xyQaDbSyxU0ioWiYJUE7znEQcIInYYiDa8z6TuR7jVpHqVSxdALVkVyVGJ0V1lheh7mwECneLQtWIeYeo4vInH-czqAp85Zow1dTxWqZ6Nkun0vhcK6E-FDBjgnaTJQYoghBc/s280/ezik.gif)
На фона на солените ястия, които описах дотук, идва ред на едни скромни, диетични, но не по-малко вкусни овесени бисквити. Рецептата я взех от тук. Приготвянето не е сложно, просто продуктите са малко необичайни, но пък резултата си струва. В тях няма грам бяла захар, децата ги харесаха и това е достатъчно за да влязат в моята готварска тетрадка с избрани рецепти. Препоръчвам ги!
П.С. В моите овесени бисквити отсъстват кокосовите стърготини и стафидите, първите защото ги нямах, вторите - защото забравих да ги сложа. Не смятам че се отрази на вкуса им, при положение че съм ги опитвала и в оригинал.
П.С. В моите овесени бисквити отсъстват кокосовите стърготини и стафидите, първите защото ги нямах, вторите - защото забравих да ги сложа. Не смятам че се отрази на вкуса им, при положение че съм ги опитвала и в оригинал.
Еха кое по-напред да коментирам . За езика - честито,спечелихме те за каузата субпродукти, за което сме много щастливи :))
ОтговорИзтриванеСалатата е апетитна - откога ти мрънкам за нея и съм сигурна,че с праз е много вкусна.
Колкото до бисквитките - комбинацията диетично + вкусно винаги печеливша ;)
Тичам да варя яйца :)))
Дам, наистина ме спечелихте, поне що се отнася до приготвяне на подобни неща, но за ядене - иска се още усилие от моя страна! :)) Обещах да направя шкембе-чорба на мъжа ми, така че ще се напъна още веднъж да се сборя с нещо животинско, но различно от парче месо.
ИзтриванеЗа салатата нескромно искам да кажа, че е превъзходна. То тя повече мяза на предястие, щото е доста насищаща, но който както иска да я поднася, все си е вкусна.
Мерси за комплиментите, вече ме досрамява да си се хвалим блогово една друга, няма ли кой да ни дръпне една критика, ей-така, за разнообразие?!
Супер и салатката стана идеално
ОтговорИзтриванеКолкото по-добре сварен е езикът,токова по-лесно се бели.
ОтговорИзтриване