Най-трудното в тази рецепта е да си намерите хубави почистени скариди. Моите напоследък ги купувам от Lidl (225 г, имат опашки), бланширани и замразени, като забелязвам, че магазина винаги ги поддържа в наличност - търсете във фризера при рибните продукти. След това осигурете соевия сос и пресния джинджифил, но те пък се намират навсякъде и можете да започвате!
Време за приготвяне - общо 10 минути. Замразените скариди първо накисвате в студена вода и след няколко минути са готови за готвене. Подсушете ги преди да ги използвате. Докато загрявате тигана си пригответе пресования чесън и настържете джинджифила на ситно.
Необходими продукти за 2-3 порции:
- 500 г почистени скариди
- малко зехтин + бучица масло
- 5-6 скилидки чесън - пресовани или накълцани
- настърган джинджифил - минимум една пълна супена лъжица
- соев сос
- оцет (най-добре оризов, за суши, но и с ябълков става много добре)
- 1 с.л. мед
- сладък червен пипер - щедро, поне 1 суп.л.
- лют червен пипер - една-две щипки за пикантност, повече е по-добре
В широк тиган запържвам в зехтин и малко масълце пресования чесън и настъргания корен от джинджифил за около минутка. След това слагам червения пипер, като препоръчвам освен сладък, да се сложи и лют, поне малко - рецептата е хубава именно заради пикантността от лютото. Моите скариди са доста люти! Разбърквам непрекъснато и внимавам сместа да не загори - червения пипер лесно прегаря.
Идва ред на 2-3 супени лъжици соев сос, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица мед. Мерките са ориентировъчни, според моя вкус. След още минута-две, след като сместа заври, изсипвам скаридите и хубаво ги овъргалвам в соса, докато поемат от всички страни. Готвя ги не повече от 3-4 минути, докато си сменят цвета и от полу-прозрачни станат чисто бели. Ако ги пресготвите, ще станат жилави и видимо по-малки на размер.
Сервирайте ги горещи, а ако има останал сос в тигана, залейте ги и си пригответе малко хляб, защото съм сигурна, че ще искате да си топнете от вкусния сос. Бон апети!
Чудесна рецепта, ще я пробвам, много обичаме скариди, но досега не съм ги приготвяла с този сос :)
ОтговорИзтриване