Едно време, в центъра на града, в който живея, продаваха най-хубавите банички. Поне за мен 🙂 Любимите ми бяха малките от 4 ст., но винаги хвърлях едно око и на бюрека, който продаваха на килограм и беше по-скъп и луксозен.
Когато видях тази рецепта от линка по-долу, се сетих за него, едновремешния бюрек. Стана ми любопитно, само прясно мляко и масло, я да опитам. Стана разкошен и почти като "онзи" на вкус. Не промених нищо в рецептата, освен, че имах тава, която да събира цяла кора, та не се наложи да ги режа на две, а само слагах кора върху кора, ръсейки и поливайки с масло и прясно мляко. Е, и сирене, където трябва.
Реших по тази технология да направя и банички. С тях подходих малко по-различно, направих незначителна промяна и се получиха тези чудно вкусни, хрупкави банички, подходящи за закуска на децата. Ето как и с какво :
- 400-500 г кори за баница
- 300 г сирене
- 100-150 г масло
- 300 мл прясно мляко (да не е горещо)
- Маслото се разтопява и в него се добавя млякото. Държа още масло и мляко настрани, с цел, ако не ми стигне, да мога да си направя пак. Ненамазани, корите остават сухи, затова винаги в една баница трябва да има достатъчни или мазнина, или смес, с която се прави, това е закон.
- В друга купа се натрошава сиренето, в което аз сложих малко сметана, за да не е суха сместа. Може да се сложи и яйце, а може и без нищо, само сирене. Не жаля сиренето - слагам повече, все пак е за закуска, да не ядат децата само тесто.
- В тава постилам хартия за печене.
- Вземам лист, който намазвам добре с разтопеното масло и мляко, навсякъде. - Слагам сирене в късия край на кората и навивам, като съм сгънала двата дълги края, както е на снимката. Когато сгъна, намазвам отново.
- Готовите банички подреждам и ръсвам отгоре им малко кашкавал. Отначало са плоски, като се пекат се надуват и закръглят.
- Слагам в загрята фурна на 180 С градуса до готовност, около 30-40 минути. С прясно мляко вкусът на тези баничките е много хубав, опитайте.
Аз си мислех, че бюрекът се прави с плънка само от яйца и сирене...и повечко масло! Но твоят звучи така сочно и привлекателно :) Привет, Кайти!
ОтговорИзтриване