Преди да споделя тази лесна рецепта за пастет в домашни условия ще ви напиша един цитат от една от любимите ми (ни) автори.
Обичам да препрочитам книги, защото всеки път откривам в тях нещо пропуснато от предишнo четене. Този път беше пътеводителя на Дъглас Адамс. Цитатът ми напомни как едно време не мислехме какво има в кренвиршите, малотрайните колбаси и пастетите . Сега се ужасявам, че децата ще поискат да им купя нещо от гореизброените, защото не съм сигурна дали в тях има месо и дали изобщо съдържимото им е органично или поне от животински произход. В този ред на мисли попадам на :
" Безрадостни тръбички, пълни с хрущяли, плуващи в море от нещо топло и тъжно — Паметник на някой готвач, мразещ света и умрял сам и забравен от всички, сред котките си, на някое задно стълбище в бедняшки квартал“. Мда.. Дъглас Адамс си го бива.
В случай, че се чудите за какво става дума - точно за кренвиршите. Напълнени с хрущяли, плуващи в нещо топло и тъжно, бррр, това описание ще ме преследва всеки път, когато ги видя в магазина. Същите чувства и недоверие изпитвам и към пастета, затова спрях да го купувам и реших сама да се пробвам да си направя.
Вярна на навика си да скалъпвам моя си рецепта от всичко прочетено в нета ви представям нещо лесно и бързо. За намазване на около един хляб ви трябват :
100 мл чаена чаша прясно мляко
царевично нишесте (или пшеничен грис )
подправки - сол, черен и/или бял пипер, счукан бахар, индийско орехче или каквото пожелаете.
Аз ползвах свински дроб, но ставало и с пилешки. Дробът се нарязва на парчета и се сварява за около 10 -тина минути във вода. Слагате в блендер и захващате млякото, което трябва да се свари. Намалявате силата на огъня и в млякото добавяте царевичното нишесте, така както когато правите кремче. Разликата е, че трябва да е малко по-гъсто от боза, защото с него ще разредите разбития дроб, който иначе би бил много гъст. Тъй като аз нямах царевично нишесте ползвах пшеничен грис и с него пастетът не загуби от качествата си, просто не стана толкова гладък.
Искам да добавя,че мерките са леко ориентировъчни и пропорцията на дроб и млечно-нишестяна смес е пожелателна.
В блендера разбивате поохладения дроб и към него добавяте направената с мляко смес, докато се смесят. Аз сложих и малко чесън на прах и прибрах в хладилника да стегне.
После пада едно мазане и ядене, но най-важното беше, че знаех какво има в моя пастет.
Точно каквото трябва да има.