Защо ми се случи да правя туршия? Отговорът е прозаичен и банален - ами предсрочно изядохме изпратените ни бабини туршии, такава хубава киселка и хрупкава туршия беше, мм! А зимата дори още не е дошла. Затова се наложи да издиря рецептата и да заредя нова солидна доза в килера.
Рецептата е за буркани с винт от 800 мл. Време за приготвяне - половин час (докато изчистите и нарежете зеленчука)
- карфиол
- моркови
- целина с дръжките
- червени камби
- чесън
- черен пипер на зърна
- качествен винен оцет
- сол, захар, вода, аспирин
Най-напред си пригответе няколко чисти буркани със здрави капачки. После следва хубаво измиване на зеленчуците. Накъсвате карфиола на розички, дръжките на целината нарязвате на парчета около 5 см, а всичко останало режете на кръгчета, кубчета или просто на едри парчета, както ви се харесва като размер и вид. У нас най-много се предпочитат морковите и карфиола, затова тяхното количество в туршията е преобладващо.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqXgNYh9JF8dp0H0PnpaqQIYxfrdeYvZgNIITGD4MpOTvWcuek6QalMZCKSFj61gvlkoCXaVXx5igQERjUo9N6LBliNBxX9sWyzQi0EIi0Eyiu676ug0V_3Mcz6O9OKrBYqQL01YAClTDE/s320/burkani+2.jpg)
Готовите буркани трябва да стоят на хладно около 2 седмици, като през това време не пропускайте да ги пораздрусвате всеки ден или поне през ден, за да се разтворят хубаво солта, захарта и аспирините.
Това е, нека ви е сладко!
Ох, че я обичам! Страхотна е станала!
ОтговорИзтриванеМного обичам точно този вид туршия - хем кисела, хем леко сладни! Следващата пробра ще бъде при киселите краставички - друго любимо нещо. Поздравии! :))
ИзтриванеДобре дошла в клуба :-) Хубави цветове си подредила в буркани :-)За съжаление (мое) у дома се предпочита сладко-киселото, и туршиите и краставичките ми са такъв вкус.Но пък важно е народът да е доволен и да яде, нали :-)
ОтговорИзтриванеИ ние у дома споделяме този вкус, въпреки всичките му вредности! :))
ИзтриванеНо за цветовете се радвам, че спомена, защото направо греят, есен в буркани! Целувки за теб! :)