![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_wPZnvEQB0E1RA9eRqzjYxvyVTnERRdE96RwvMqui2Gr4d6FPCdAFruvUPsL8VUR9m3rX3_euNedN8ekk-rPDTL5f46iK0SntmVYGuUL5qhz-6NXOIEujam_2n9aW39ZcZ7WIXWnwGTZQ/s1600/Desktop.jpg)
Translate
понеделник, април 29, 2013
Пържена цаца, ама на фурна и най-вкусната рибена чорба
Обичта ми към цацата е обратнопорпорционална на обичта ми към пърженето и. Казано по-просто мразя да пържа цаца , но пък обичам тези малки рибки, които вървят чудесно с бира и нямат нужда да бъдат чоплени за кости.
Алтернативата е цаца на фурна, която става почти като пържена, но не е толкова тежка и мазна, спестява и време и случката да вмирисвам на пържено апартамента, кожата и душичката си. Рецептата е проста и лесна, правя я от години и реших да я споделя след като се плеснах по челото с възгласа "Ама как не се сетих" именно когато Гуен сподели нейните "като пържени, но на фурна картофи" . Сега освен рибките, си приготвям и картофите така и всичко без пържене.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_wPZnvEQB0E1RA9eRqzjYxvyVTnERRdE96RwvMqui2Gr4d6FPCdAFruvUPsL8VUR9m3rX3_euNedN8ekk-rPDTL5f46iK0SntmVYGuUL5qhz-6NXOIEujam_2n9aW39ZcZ7WIXWnwGTZQ/s1600/Desktop.jpg)
вторник, април 23, 2013
Пълнени рулца от свинско месо със сос от бяло вино и мащерка
сряда, април 17, 2013
Мексиканска Начос Торта
Уау или казано на нашенски уха - беше реакцията ми при вида на това разкошно нещо, наречено Мексиканска Начос Торта. И не се подлъгвайте от името - тортата е солена и върви най-добре с гуакамоле. Всичко това направи и после предостави рецептата и на нас, редовният ни читател Митко. Ето списъкът с необходимите продукти. Преди да го прочетете и да си помислите каквото и да е, предварително ще ви цитирам какво ми каза той :
" Само на пръв поглед изглежда трудна. И е много вкусна."
понеделник, април 15, 2013
Слънце и лучена супа по френски или не съвсем
Беше топло, беше слънчево и аз в унисон с времето бях същата като него. Садих подправки, ших пердета, играх футбол и готвих, глезих и изпълнявах кулинарни желания с усмивка. Освен това приключих един ремонт на кухнята, който вместо 5, ми се стори дълъг 55 дена, но после се сдобих с една нова, слънчева ( тоест и в жълто) кухня. Сърбяха ме ръцете да готвя и наваксвах.
Ето накратко технологията, много е лесна и вярно, че може да се яде и като супа и като лека вечеря. Продукти ( приблизителни за около 2 големи * порции ) :
4 глави лук, нарязан на полумесеци
масло за задушаване на лука
1 литър месен бульон
150 мл бяло вино
2-3 лъжици брашно
мащерка, дафинов лист, черен пипер
филийка хляб и някакво твърдо жълто сирене - при мен ементал, но мисля, че и с кашкавал ще се получи.
След като сте си поплакали добре, задушете в масло нарязаният на полумесеци лук, докато омекне и хване загар. Бъркайте сегиз - тогиз да не залепва. Добавете брашното и бъркайте за да се запържи и то. После добавете виното, оставете малко да поизври и сипете бульона. Оставете (пак бавно) за известно време. Към края сложете един дафинов лист и мащерка. Моето вино беше някакво шардоне - придаде приятен аромат на супата, а месният ми бульон си беше от истинско селско добиче и нямаше как да не се получи страхотния вкус.
Тъъй .. Дотук с френската част. Според рецептите, които прегледах трябваше да сипя супичката в огнеупорни съдове, да поставя отгоре една филия (или франзела) върху която съм настъргала обилно кашкавала и да запека във фурната. В други може да се издълбае кръгло хлебче и да се сипе вътре. Аз се изхитрих да препека филии на тостера, да сложа един слайс ементал отгоре и заедно със супата да затопля в микровълновата. Френска, френска, ама.. милото си натроши вътре едно съвсем нашенско бяло сирене и пак си беше вкусно. Негова е порцията горе, на снимката.
В крайна сметка с тези филийки хляб, ементала отгоре им и плътността на супата, се получи една чудесна лека вечеря, която си заплювам и за лятото.
И накрая, както казваха мъпетите навремето, гледайте ни и следващия път, когато ще прочетете за един Меxican Nachos Cake. Какво е туй чудо ? И аз не знам точно, сготви го един наш редовен читател, аз го видях само на снимка и изглеждаше вкусно, с препечена кора отгоре, пълнеж от зеленчуци и някакво тънко тесто за основа. Или поне така ми се видя,но не съм сигурна и затова го чакам с нетърпение.
* голяма порция в нашето семейство е когато от лакомия си сипеш два пъти
Изпратих зимата, с едни карамелизирани ребра. Те постояха една нощ в марината от 2 с.л. соев сос, 3 с.л. мед и малко червено вино. По едно време ги снимах, още не бяха се карамелизирали докрай, но иначе нямаше шанс да ги докопам за фотосесия. Аз не обичам сладко-соленото, но нали разбирате - изпълнявах желания. Ако и вие не обичате, ТУК Гуен ги приготвя с кетчуп - стават приятни и вкусни и не по този начин сладки.
Правих торта, правих пържолки, правих и други работи и накрая си викам, я да взема да изпълня и едно свое желание. От много време подминавам рецептата за френска лучена супа. Все се чудех как така в нея ще се мотае само някакъв гол лук и ще е вкусна. Обаче французите не ще да са прости (кулинарно) хора, та си викам, я да се хвана сериозно и да взема да се пробвам. Значи номерът е в използването на бульон-може зеленчуков или месен - без значение от какво месо.
Предполагам става и с кубче, но аз съм решила, че ако е гарга, ще е рошава (за гаргите друг път, че много теми в един пост си е не кулинария, а чесане на езици) и си ползвах нормален бульон, в който съм варила месо. Ето накратко технологията, много е лесна и вярно, че може да се яде и като супа и като лека вечеря. Продукти ( приблизителни за около 2 големи * порции ) :
4 глави лук, нарязан на полумесеци
масло за задушаване на лука
1 литър месен бульон
150 мл бяло вино
2-3 лъжици брашно
мащерка, дафинов лист, черен пипер
филийка хляб и някакво твърдо жълто сирене - при мен ементал, но мисля, че и с кашкавал ще се получи.
След като сте си поплакали добре, задушете в масло нарязаният на полумесеци лук, докато омекне и хване загар. Бъркайте сегиз - тогиз да не залепва. Добавете брашното и бъркайте за да се запържи и то. После добавете виното, оставете малко да поизври и сипете бульона. Оставете (пак бавно) за известно време. Към края сложете един дафинов лист и мащерка. Моето вино беше някакво шардоне - придаде приятен аромат на супата, а месният ми бульон си беше от истинско селско добиче и нямаше как да не се получи страхотния вкус.
В крайна сметка с тези филийки хляб, ементала отгоре им и плътността на супата, се получи една чудесна лека вечеря, която си заплювам и за лятото.
И накрая, както казваха мъпетите навремето, гледайте ни и следващия път, когато ще прочетете за един Меxican Nachos Cake. Какво е туй чудо ? И аз не знам точно, сготви го един наш редовен читател, аз го видях само на снимка и изглеждаше вкусно, с препечена кора отгоре, пълнеж от зеленчуци и някакво тънко тесто за основа. Или поне така ми се видя,но не съм сигурна и затова го чакам с нетърпение.
* голяма порция в нашето семейство е когато от лакомия си сипеш два пъти
петък, април 12, 2013
Баничка- охлювче за закуска и други приложения
Баницата за закуска е нещо, с което сме свикнали от детинство. И понеже баница всеки може да прави, в този пост само ще предложа (или припомня) този вид на баничките като самостоятелни парчета, които всеки, който иска, може да си завие в салфетка и да си вземе.
Като пусна конвейра и напълня една голяма кутия с вкусни, хрупкави банички, всеки минава и си прибира, без значение - за закуска, училище, от големи, малки, мъже, жени, деца - ох, ако ви се налага да изхранвате толкова народ, колкото аз, ще разберете предимството точно на тази удобна форма.
И тъй - плънката е по желание, аз съм правила на едно печене и различни плънки - със сирене, спанак, праз и каквото пожелаете.
Технологията е лесна - един лист кора се намаслява, на края му се реди плънка, (например натрошено сиренце), завива се на руло и се завърта като охлювче. После в тавата за печене. Отгоре намазвам пак с някаква мазнина (не казвам, че баницата е диетична :) и наръсвам с мак, черен кимион, сусам . Или нищо, за да си спестя гледката как една глезла чопли отгоре.
Сурови може да ви се сторят сплескани, но от печенето се надуват и добиват вид.
По същият начин, но с плънка за тиквеник или ябълков щрудел, правя десерт, който като наръся с пудра захар и сервирам дори и на гости, съм спокойна, че ще се хареса.
Лесно и функционално - точно като за нас!
Абонамент за:
Публикации (Atom)