![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsBqO13PCW2LXsrBgk4UBFenYbbsjSev8N8WP9Y3CH8VPxlZCj0LUAs5666qsdo7fDgxNsvfF6H-SpwGHhHd89yu3zQSoN_QPuCpWdhUGTbWuoc6HrY4yjeaRQHrTdgv9SMwE4hvBOEc-0/s1600/kinoa1.jpg)
За салатата:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhddHX0Egax94lwj6nI17k9EZx5v80bE10bAMEktrRhX96DGEOCxGl0h7LHjRfBOY9Qid2vx3gdXFKYk0CW9Dmlr7kRuVNUBFz4ghprJjdc4QYClnD8OMmzg6LTzvwXpVDXZzMgLk9ute_O/s1600/kinoa2.jpg)
- две шепи листа от био спанак;
- десетина чери доматчета;
- връзка пресен лук;
- връзка магданоз;
- дресинг от 3 супени лъжици балсамов оцет, 3 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица мед;
- 1 ч.чаша сурова киноа.
Най-напред измих семенцата киноа, после я сварих в две чаши вода на силен котлон за 12 минути (както пишеше върху опаковката!). Оставих я да си изстива в тенджерката, докато бях заета да нарежа зелениите за салатата.
Спаначените листа нарязах на тесни лентички. Магданозът и пресния лук наситних, а чери доматчета резнах на четвъртинки. Смесих изстиналата киноа със зелените неща и пилешкото месо, после залях с дресинга. Чери доматчетата се слагат после, за да имат добър вид в салатата.
Зрънцата киноа нямат собствен вкус и поемат аромата на дресинга и другите съставки. Много са ефирни и пукат приятно, докато ги хапваме. А както се оказва, притежават доста полезни протеини, затова са препоръчителна храна във вегетарианската кухня. Е, аз не съм никакъв вегетарианец, но намирам, че киноата е една приятна новост в моята кухня, приготвя се бързо и се комбинира по много начини. Ще споделя още една интересна салатка, която според мен заслужава повече внимание, но... следващия път! ;)
Направо ме заинтригува! Така че ще пробвам:) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, хубава и за теб! :)
ИзтриванеСигурна съм,че ще ми стане любимка....Поздрави:)!
ОтговорИзтриванеМиленче, а аз ще се опитам да намеря още приложения на киноата и дано успее да ми стане любима и на мен! Засега е само приятен експеримент! ;)
ИзтриванеИ аз като теб съм леко скептична към всички така модни напоследък "супер"храни, сякаш нашите са се свършили.Но щом препоръчваш и става за 12 минути, съм твърдо за :)
ОтговорИзтриванеКайти, мила, аз бих казала така - не е за вярване, но всъщност става за ядене! :))))
ИзтриванеОпределено ще разнообразиш менюто у дома, децата трудно свикват с новости, но за да не се превръщат в скептици като майките си, трябва да им предлагаме нови вкусове и храни, пък те ще си решават какво да ядат в бъдеще. У нас едно време мръвката на масата беше закон. Сега е обратното, зеленчуците и плодовете излизат напред, но иди го обясни на заклет мръвкар... ;)
Ааа, аз вярвам на теб. Заклет мръвкар като мен обяснява на децата си колко е важно да си ядат зеленчуците, дето съм им приготвила.Или колко е важна рибата в менюто им, дето и да не я видя няма да ми липсва.Лошото е, че според мен хората се раждат с някакви предпичитания към храна, а ние понякога насила трябва да ги тикаме в правилната посока.Пример- щерката прояде зелен боб, праз и патладжан, само и само да не яде алтернативното месно ядене, което и предлагам.А мръвкаря трябва да го убедя, че заедно с ребърцата е добре да хапне и салата.Така, че съм за киноата, само да не се прекалява с хвалбите.Ох, дълго стана, но ме разбра, знам <3
Изтриване