![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivLPwIz5BGtrIwK2TSlIz5zU8gOI0gHmPikmXyoBTiRKP885AbhLN_IrU_OaW6ZuUpmsOqbdmZIMHPw8iLvuNnazwCcl3s0qqAczMyXwaqdKsl6nk3s4gZkEGr4wmFYf2_MQ1wwrFyQ3KP/s1600/shipka2.jpg)
Онзи ден спрях пред сергийката на една стара баба.Върху обърната с дъното нагоре щайга прилежно бяха подредени китки дребен магданоз, корени за супа, прихванати с ластичета и няколко плика със шипки. Взех си магданоз, от опит знам, че няма нищо общо с едролистния му събрат от хипермаркета - този мирише истински. Бабата обаче настоя: - `Земи си и от шипките, мойто момиче, направи чай на децата, много е полезен и 'убаво мирише!
Щерката ме погледна умолително, стисна ми ръката и аз взех. Всичките. Пък и те изглеждаха просто великолепно, червени като кръв, искрящи. Вкъщи доста се почудих как точно се прави шипков чай, особено от пресни плодове, а не от сушени, както навсякъде пишеше в нета. По едно време попаднах на коментар под една рецепта, който ме грабна и реших да действам по същия начин.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5W-GVwyYkHtLidKHlG_jj7w8IkMGKnspF5yDkTksLWv5r-8szSpdSn36RkYt7QmiFesc9KUiBVoTLXFBRsh-ept8t9KSeAsGNbbdCRieoJFmg31TNiSSW-dpstg9EFoSdclh_neNYDF4y/s1600/shipka1.jpg)
За около 200 г пресен плод е нужно следното - измивате шипките и ги заливате с литър и половина вряща вода в тенджерка с капак. Добавяте захар и една лъжица мед.Може и без мед, както правя аз, понеже не всеки у дома обича този вкус. Оставяте ги да врят около 30 минути на среден огън, след което изключвате котлона и без да махате капака, оставяте шипките да си почиват няколко часа.
Резултатът е изключително приятен чай, с невероятен аромат и вкус, а и както се твърди - силно витаминозен и полезен при настинки и простудни състояния. За последното не мога да се закълна, но за първото - твърдо Да!
Децата го харесаха, аз също. Още на другия ден ходих да изкупувам всички шипкови запаси на бабата и накрая добрата жена ми предложи да ми направи шипков мармалад, който днес вече е у дома.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEil4ZUAMEe-1gsOmnKi7b1c206aC-uKceqIR4Z5aWzjpXE4qeaMNmlz5gGioLZEoXnQkVrPz_g6ND5AsjM2bi0Lz5PlBITuR-_4PXBnAwplZUeXz6Mp2JbJ4D39n2XL8ZglMc-aJYGJX0IU/s1600/shipka4.jpg)
Този бабин мармалад просто надмина очакванията ми, има онзи забравен вкус на детство - върху филия домашен хляб, обилно намазана с масло, ммм!...
Браво ! Няма вече от онзи мармалад, освен ако не е домашен :)
ОтговорИзтриванеБраво, ако съм го направила аз мармалада, ма не съм! ;) това е ужасно пипкава работа, за която нямам нерви, да е жива и здрава тротоарната баба! :)) А колко е вкусен!
ИзтриванеБраво за чая :) а технологията за шипков мармалад дали е по-различна от на другия ? Че из нашите гори съм събирала шипки..
Изтриванеhttp://m.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=1914-marmalad-ot-shipki
ИзтриванеЕто как става, не е за мене работа :))
http://elti-spodeleno.blogspot.com/2014/10/shipkov-marmalad.html
ИзтриванеМармаладът наистина е много пипкава работа, но затова пък е много вкусен, особено домашно приготвения! А чаят е много полезен, независимо дали от пресни или сушени шипки.
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер!
Благодаря!
Изтриване