Сезонът на скарите дойде, а сосчето е много лесно, вкусно и е разнообразие в сравнение с готови кетчупи, майонези и сосове. Видях го при Драго, който е от любимите ми блогъри заради неподражаемия стил на писане, интересни рецепти и красиви снимки.
След кратко проучване се оказа, че сосът, носещ името чимичури, има различни варианти дори при аржентинците - някъде с моркови, някъде с чушки или различни подправки. Затова към неговата рецепта аз добавих още нещо и в крайна сметка се получи един ароматен, чесново-лучен, леко сладък, малко пикантен и свеж сос. Става за печени меса, всякаква скара или риба. Аз комбинирах с една сьомга, която на промоция е безобразно евтина и която единствено овкусих, нарязох на кубчета и запекох на грил тиган.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjJv_LGIti9oVm7Tnsg3yoYihZRqlkv5ya5zNzIKcpQWGhLww_lj7HqRyMIzOtv3XW0K-phFwIrUtrGIhvqxZCXYerH8l1QyoIkfl-pMej9zLVZLKm8FzVDpg8HcuFljr5X9XQrLAehgI4/s200/IMAG0087_1.jpg)
2 скилидки чесън
1 глава лук + по желание малко зелени пера от пресен лук, по половин червена и зелена печена и обелена чушка
1 връзка магданоз
1 с.л. мащерка
1. с.л. риган - понеже не го обичам, замених със босилек
1 дафинов лист
1 люта чушка - аз почти не сложих, заради децата
1/2 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. смлян черен и бял пипер
2 с.л. винен оцет
3 с.л. зехтин
Всичко се смесва, смила или пасира, но се оставя на по-груби парчета. Хубаво е да се направи по-рано и да престои една вечер, за да са смесят съставките на вкус. След няколко дена вече е идеален и страшно върви с препечена черна филийка.Просто и вкусно.
Обичам такива идейки! :)
ОтговорИзтриванеЛучено-чеснови идеи ли ? И на мен са ми любими :D
ИзтриванеА, ето това е! Както не обичаме сосове вкъщи... :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен е, отдавна искам да го изпробвам и аз.
Благодаря Мария :) Опитай, аз много го харесах, чак последните остатъци от соса ги мазах на едни филии.... :)
ИзтриванеИ пропуснах - със сигурност ще подхожда и на твоите вкусни кюфтенца. Между другото и аз имам такива чаши за бира, а мислех че са много редки :)))
ИзтриванеХаха, ние понеже сме големи почитатели на бирата, у нас чаши и халби дал Господ в изобилие! :D Но си права - тези са от специалната серия Euro 2012 :)
ИзтриванеСтрахотно! Непременно ще го направя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа покажеш и соса и мръвката после :)
Изтриване