![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxIdCa-PCPLqL2cK76LsFO7iPRW_1n0ajGNFWIF074PWX6qXZLxJkZDmEGvW6iuJH-1-8BT5HGHYIiBpd3F2nLua1jjIIsnMpsmrhrgRA8ft8oIqM8HYL45Isth5elsFUzwPq3FHYq1qse/s320/photo+5.JPG)
Продължавам серията с прости (да не кажа елементарни) ястия - печени тиквички на фурна, гарнирани с пресен чесън и копър и кисело мляко. Класика! Така избягвам досадното пържене, от което вкуса на тиквичките не страда. Цялата работа, от измиването, рязане и нареждане в тавата, отнема около 10 минути. С времето за печене и подготовката на зелената част - двайсетина минути.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQSO5WA3FRY5u8Ioub0vJqqgkcalYOyC8m9nZF3hKy6psXVu8xPsYqErjM5LFss7y2uK2XKGrdFUUFenfBfeRTLbTd2Zxfuc230dtr0Z_n5_XJXGW7XvU0wHBtm3aFrGGOCqVHKt1CsvS-/s320/photo+2.JPG)
Измити, подсушени и нарязани на тънки шайби (около 2 милиметра), тиквичките се подреждат на ветрило в редички. Напръсквате отгоре с малко зехтин и сол, аз използвах четка, натопена в зехтин и минах отгоре по редичките. Важно е и отдолу да има малко зехтин, така че намажете дъното на тавата предварително. Важно е тиквичките да са намазнени и леко осолени, иначе резултата няма да е добър. За една тава, като моята на снимката, ми трябваха две средно големи тиквички, общо отидоха в печката 5 бройки, на три тави.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgapRz9_suWI8rNiGCyUm5aZ8YXkN5MsKzNhjlEDjaqwc7BtLKqfhj4ZzSHdK5EqKS8QRxO3jAb_7KrB9ATk_JzPdoQta6owq2GJgIK0sjNHPEI44WkWb5ZeliIr9UGKsk9Q02qh2nIpR5p/s320/photo+4.JPG)
Вкъщи не всички обичат тиквичките с чесън и копър, затова прибегнах до този вариант - накълцано на ситно, "зеленото" беше оставено в отделна чинийка - овкусено с малко оцет и сол, лично аз не си представям тиквичките без чесън, но всеки с вкуса си. Киселото мляко също го сервирам отделно, който иска да си сложи.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgilakTi1GQb1qFEnMQRx8Om1Dnp9ur4gVlTL9Lhes3LbNpp4nr6ULi0hbvCmdCZ3OCEKlNfvPaWux6Voh_F0NocX22t21nYXqC9N2kvSJyJV1W6hl0jgaapjNEI_-DrmeNfU9UU3eNqw9e/s320/photo+3.JPG)
Пекат се около 10 минути, с вентилатор на средна положение във фурната на 220 С или за около 15 минути без вентилатор. Всъщност водещ е цвета им, ако започнат да загарят, вадете веднага и прехвърлете в друг съд. Това е, остават само да извадите студената бира и сядайте на масата! Наздраве! :)
Ох, че хубавички са станали! И аз съм ги правила, ама моите свинчовци искат мазнички, пърженко:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :) У нас положението е точно обратно, аз бих искала пърженко, но се съобразявам с домочадието, което не обича мазно и пържено. Според мен тиквичките са си най-хубави пържени! :)
ИзтриванеЧудни :) А по повода - у нас е демокрация - аз ги пека на фурна като теб, а съпружието си ги пържи :)
ОтговорИзтриване