Translate

четвъртък, февруари 09, 2012

Прост сладкиш


   Главната му особеност е, че винаги става. А това е важно, особено първия път. Мдаааа, първият път - неизвестен, вълнуващ, притеснителен и леко нескопосан. Но това е друга тема.
   Аз лично съм го приготвяла, освен с почти задължителните орехи, също и с ябълки, с парченца локум,с плодчета от конфитюр, с парченца шоколад, стафидки и всяка по-твърда щуротия, която да не се разтича когато се подреди или наръси отгоре.
   Та значи в рецептата се смесват :
 1 ч.ч. кисело мляко, в която е угасена една пълна лъжица сода
 1 ч.ч. захар.
Аз не съм много наясно със сладкарството, но винаги трябвало да има елемент, от който да бухне сместа, тук това е содата.То и в любовта е така, без нещото, от което страстите да бухнат, не става. Но да се връщам към рецептата. В тази смес се добавят :
  1/2 ч.ч. олио (предполагам може и масло, за разкош)
  2  ч.ч. брашно (пресято)
  пакетче ванилия
  Ванилията е важна.Няма нищо по-хубаво от приятния аромат - дали ще е на миризмата на чисто от кожата на човека, който обичаш или от ванилията, ееееех....!
  Така получената смес се слага в предварително намазана с олио и наръсена с брашно форма за печене на сладкиш. Този номер аз го правя с една фина цедка, от която която брашното пада като прашец  и полепва много лесно по дъното. При печенето брашното не позволява на сладкиша да залепва. МОже и върху хартия за печене- без нищо.друго. Отгоре наръсвам избраните от мен джунджурийки, които в процеса на приготвяне потъват в тестото на сладкиша. Както потъва една жена в прегръдките на любимия и почти изчезва, та така и те.
  Пече се на 180-200 градуса по средата на фурната или по-нагоре. Може топъл да се наръси с пудра захар, а може след като изстине да се залее с шоколадова глазура (масло и шоколад).От него сладкишът става сиропиран и е идеален да сложиш парченце в устата на твоята любов, а той да оближе полепналия шоколад от пръстите ти.
  Простичък, лесен и непретенциозен - такава би трябвало да е и обичта  между хората, нали ? За да не остане от нея накрая  просто една обелка, както това сърце от кора на ябълка.
 



5 коментара:

  1. Кайти, с този любовен сладкиш просто ме разби! Изглежда адски вкусен, а както идва деня на влюбените, имам идеален повод да пробвам рецептата! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Гуени,тука има да се хвалим една друга, не ти е работа хехехех.Сладкишът е прост,но виж колко важна е рекламата :))
    Но аз да кажа,че чакам твоето включване,защото ти освен другото,правиш храната да изглежда и красива като поднасяне.
    Докато аз малко по-консуматорски гледам на нещата,и дори тази обелка се напънах да я измисля точно заради това.
    Тъй де няма, да смъквам нивото я !

    ОтговорИзтриване
  3. Кайти, УАУ! Както казва моят любим Уилсън - добре е поне веднъж седмично човек да си прави кефа с някой сладък и лепкав сладкиш! (независимо от нуждата за пазене на форма!)... А представянето е страхотно - това потъване в прегръдките на любимия, сравнено с потъването на джунджурийките в тестото, или ванилията и кожата, мммм, магьосническо просто! :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда чудесно, твърдиш, че е лесен - значи ще се пробва за празника любовен!

    (Моята рецепта за ябълкова пита е същата, само се добавя настъргана ябълка и едро натрошени орехови ядки:)

    ОтговорИзтриване
  5. Марта,здравей !
    Лесен е.И нищо чудно да е същата рецепта,като твоята:))

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!