Translate
четвъртък, април 07, 2016
Хрупкави пилешки крилца "Бъфало" на фурна
Имаме гостуващ кулинар, с една страхотна рецепта, която снощи имах възможността да дегустирам и оценя. Явно любовта към готвенето е заразителна, понеже освен собствените ми деца, които вече напират сами да правят това-онова, а не просто да ми асистират в кухнята, вчера бях кулинарно изненадана и от главата на семейството.
Помолих го да опише "процеса" и останах очарована втори път - има талант и да пише вкусно, смятам. Публикувам неговият текст в оригинал:
"Хрупкави пилешки крилца Бъфало на фурна - поне така ги наричат в нета, но понеже не съм слагал люто, а и малко модифицирах цялата рецепта, не знам дали да ги наричаме така. Най-важното е, че не се пържат, а се пекат във фурната и това ги прави по-приемливи, ако човек е на диета някаква, пък и е по-лесно за готвача.
Продукти:
- 20 пилешки крилца
- 2 с.л. брашно
- 2 бакпулвера
- подправки - сол, черен пипер, червен пипер (сладък и лют)
- барбекю сос, чили сос (по желание)
Накратко - измиваш крилцата и ги подсушаваш много добре. В дълбока купа слагаш 2 лъжици брашно (ако си на диета, може и без него) и същото количество бакпулвер! Слага се, за да станат хрупкави и това е най-тайната съставка от всичко. Благодарение на него ти се струва, че крилцата са пържени, ама не са. Слагат се още две чаени лъжици сол, половин лъжичка червен пипер (сладък или лютив), половин лъжичка черен пипер, и тук аз сложих по малко и от подправките ни за барбекю (опушен пикантен червен пипер).
Изсушените крилца се нарязват на 3 части - бутче, средна част и крайна. Използват се само първите две, защото третата прегаря по време на печене. Слагаш ги в купата със сместта и хубаво овалваш крилата, да се покрият отвсякъде. Фурната е на 220 С, с вентилатор.
В тавата постилаш метално фолио (за да се изчисти по-лесно после) и отгоре се слага скара, за да може да се изпекат отвсякъде равномерно. Нареждаш бутчетата, без да се допират и печеш 20-25 минути. Вадиш ги, обръщаш ги и ги печеш още 10 минути, защото някои не са се изпекли добре от двете страни.
Докато се пекат си правиш сос, за който ги обича със сос. Разтапя се една бучка краве масло, към нея се добавя мед, кетчуп, барбекю сос и чили, ако предпочиташ да е лютиво. Когато извадиш крилцата, докато са още горещи, слагаш половината от тях в соса и ги разбъркваш хубавичко, докато се напоят. Отваряш бирата и ... се възнаграждаваш за едночасовото усилие!"
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудесна рецепта и поздрави на готвача :-) Предполагам ще станат и на фурна без вентилатор с по-дълго печене ? Смятам да опитам :-)
ОтговорИзтриванеТо при теб на газовата фурна ще станат даже още по-вкусни. Жив огън е това! Непременно опитайте,аз още се облизвам.
ИзтриванеА тази вечер отивам да купя черния дроб и ще пробвам твоята рецепта, мням!
Край! Влюбих се! Мислех друго да готвя днес. Обаче няма начин, зариби ме! Благодаря ти. Скоро ще видиш и какви ги сътворих!:)
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Крилцата вече са хит у дома, снощи отново им се насладихме, децата просто подлудяват на тази тема! Да ви е сладко на вас!:)
Изтриванеизглеждат много добре :)
ОтговорИзтриванеА мазнина ползвате ли?
ОтговорИзтриванеНе, само масло за сосчето.
ИзтриванеСтрахотни са, благодаря за вкусната и лесна рецепта!!
ОтговорИзтриванеХубаво и вкуснооо, да си оближеш пръстите народа преяде благодаря за рецептата
ОтговорИзтриване