От известно време вкъщи правим ребърцата по нов начин, по простата причина, че стават по-бързо и по-вкусно, отколкото по старата ми изпитана рецепта.
Купуваме няколко гребена свински ребра (и с телешки става) и ги мариноваме по следния начин:
- смесваме около 100 мл олио с различни поправки: черен пипер, сух розмарин, опушен лют червен пипер (придава онзи специфичен барбекю вкус и известна пикантност), 1 супена лъжица соев сос и всякакви други подправки, които обичате.
Най-лесно става с готова суха марината за пържоли или ребра, която разтваряте в олиото.
Намазваме гребените със сместа плътно от двете страни и ги оставяме на студено да постоят минимум половин час.
Следва сваряване в тенджерата под налягане за 20 минути. Докато изчаквате да отворите капака на горещата тенджера, включвате фурната да загрява на 200 С, с вентилатор, и преминавате към втората част на готвенето.
В широка тава полагате гребените, като е добре да имате скара отдолу. Аз нямах и положих ребрата върху две дървени лъжици, колкото да не опират дъното на тавата - номера минава.И без скара ребрата си стават идеално.
Следва приготвянето на най-важното - приблизително 250 мл кетчуп, в който разбърквате хубаво една голяма лъжица мед. От вида на кетчупа зависи вкуса на ребърцата - сладки, леко кисели или лютиви. Ние предпочитаме барбекю вкус или класик. Относно кетчупа с мед с мъжа ми имаме разминавания, аз препоръчвам да добавите и две лъжици оцет, той пък ги прави без оцет. Еднакво вкусни излизат, но моите ми харесват мааалко повече! :)
Количеството кетчуп преценявате да ви стигне за обилно намазване на гребените от всички страни, като към края на печенето мазвате още веднъж отгоре. Използвайте широка четка. Ребрата получават много приятен загар и вкус. За 15 минути са готови, излапайте ги още горещи, с подходящо пиво и салата! Бон апети!😋
Ooo много любими - в къщи от години ребра се ядат единствено мариновани с мед и соев сос. За мое най-голямо съжаление де, че аз хич не съм по сладко -соления вкус :)
ОтговорИзтриванеЗнам, знам! :)) При нас обаче меда е с предимство, а последния път изобщо не сложих от соевия сос и си бяха изцяло киселко-карамелени!Обожавам ги тия ребра, както ти каза веднъж, няма сезон за тях.
Изтриване