Изкуших се да постна това свръх елементарно ядене само поради една-единствена причина. Ако обожавате пържените картофи, но не обичате да пържите (независимо по каква причина), това е начина да ги приготвите по най-лесния възможен начин, като вкуса е именно онзи, на пържено в тиган картофче! :)
Преди да продължа, непременно искам да отбележа, че този тарикатски маниер го видях от бабата на моя мъж, която е (била) професионален готвач в ресторант и която досега ме е научила на доста трикове и майсторлъци.
Значи, обелени, наразяни на филийки и метнати в тава за печене, на картофите не им трябва нищо друго освен малко олио и сол. Аз например ги осолих след като ги изпекох, който както предпочита. После тавата заминава за печене във фурната, минимум на 200 градуса. След половин час имаме страхотни картофки в този вид (долу на снимката), тавата няма нужда от стържене, абе въобще не се колебайте, това са вашите "пържени картофи"!
Мога да кажа единствено, че наистина са страхотни. Аз имах удоволствието да ги опитам и разбира се да се науча, защото и за като повечето домакини слагах вода и други неща. Но уверявам ви това са КАРТОФКИТЕ !
ОтговорИзтриванеЕхаа, Петеце, драго ми е да те видя тук! :) Използвам случая за да ти предложа блогова трибуна при нас, ако случайно решиш да споделиш някоя от твоите завъртяни рецепти(ти си от майсторките!), ще бъде супер!
ИзтриванеПоловин час на 200С и само олио и сол ? И не остават сурови или нещо такова ? И олиото не е много викаш ?
ОтговорИзтриванеРазпитвам те само, за да се уверя, че правилно съм разбрала, защото ми изглежда лесно и вкусно :)))
Със сигурност ще пробвам, защото първо не обичам много-много картофи, а ако ги ям е почти само печени :))
И ще кажа после :)
Може да печеш и на по-силна фурна, но без вентилатор, че ще прегорят. Аз слагам тавата върху решетката, но ниско долу, не в средно положение. И да, само олио и сол се слага, нищо друго, колкото и невероятно да звучи.
ИзтриванеИ още нещо, едновременно можеш да изпечеш картофите отдолу във фурната, а на средното положение да сложиш друга тава, с месце например, последния път точно така направих - спестяваш време и ел.енергия! :)
Правила съм и споделям веднага:) Стават страхотни. Колкото до времето заивиси от фурната на всеки, както сама си отговорила:)
ОтговорИзтриванеТраянче, благодаря за подкрепата! Ако не бях правила сама тези картофи, вероятно и аз щях да се съмнявам в крайния резултат!:))
ОтговорИзтриванеГуени, много хитро, мерси за идеята и на теб, и на бабата на мъжа ти!
ОтговорИзтриванеАз обожавам картофи, но рядко ядем - че все ми пазят форма околните. :) Ама като направя - никой не отказва. Т.е. аз определям какво, кога и как. Ще се възползвам от тази рецепта, и аз не обичам никак да пържа! :)))
После накуп ще споделяме впечатления. Заканила съм се още този уикенд :))
ИзтриванеБързам да се появя за да кажа,че станаха идеални - допълнение към една рибка :)
ОтговорИзтриванеИ наистина са като пържени :)) Благодаря, че сподели рецептата :)
ОтговорИзтриванеЗнам аз къде да дойда, когато огладнея ... :-))
Супер са картофките.Пробвахме ги.:)
ОтговорИзтриванеСтанаха върховни картофките!!! :) Благодаря за споделената рецепта!!!
ОтговорИзтриванеОт името на Гуен и целият ни блог - благодарим Джеси и се радваме, че сме ти били полезни :))
ИзтриванеМоите залепнаха за хартията за печене и трябваше да ги изстържа с вилица, оставяйки половината от картофчето залепено :(....Дали олито беше малко, дали фурната беше прекалено слаба, не мога да си обясня....Готвя на газова фурна...Ами на който му се получават, да му е сладко! :)
ОтговорИзтриванеИ аз съм на газова, но моята има странното свойство да пече по-силно отдолу. Затова слагам повече олио - около 5-6 с.л. и обръщам един път, за да не залепнат. Може би с няколко опита ще се получи, всяка фурна е малко специфична :)) Дано намериш при твоята как да направиш тези вкусни картофки :))
ИзтриванеМного хубави картофки. По мое мнение и тиквичките ще станат по същия начин. Утре ще пробваме и ще ви пиша. Те са малко по-водни от картофите и има вероятност да се поразмият малко, но да се надявам, че няма да се...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, от името на цялото ми семейство, за рецептата!
Страхотно, благодаря и аз за този коментар! :)
ИзтриванеАз вече пробвах с тиквички, тънко нарязани стават за 10 минути на силна фурна.