Тази вечер за пръв път в живота си варих сладко - от боровинки. Дадох си сметка, че по-ясен признак за неизбежното излизане от младостта просто не може да има. Бъкащият плодов вулкан в тенджерата на котлона и строените разнокалибрени буркани (с капачка на винт, поради което особено ценни!), имат траен отпечатък в съзнанието ми - една изначална картинка в българския бит - или казано иначе, великото свещенодействие по приготвяне на зимнината.Та дойде и моя ред.
Сега остава да обясня - идеята за това "сладко-варене" дойде покрай моя добра приятелка, която миналата зима ме почерпи с едно невероятно сладко от малини. Както каза тя самата - "Абе, лесно е и става от всякакви берита!". Всичките й berry-сладка бяха свежи, със запазен аромат на плодовете, без онази лепкава гъстота на традиционните домашни сладка. Което страшно ми хареса. Затова днес давам нейната рецепта, за всички, които биха си направили такъв вид домашно сладко.
Сега остава да обясня - идеята за това "сладко-варене" дойде покрай моя добра приятелка, която миналата зима ме почерпи с едно невероятно сладко от малини. Както каза тя самата - "Абе, лесно е и става от всякакви берита!". Всичките й berry-сладка бяха свежи, със запазен аромат на плодовете, без онази лепкава гъстота на традиционните домашни сладка. Което страшно ми хареса. Затова днес давам нейната рецепта, за всички, които биха си направили такъв вид домашно сладко.
Продукти: - 3 кг боровинки (или малини, ягоди), 2 кг захар, 2 чаши вода, 30 гр. пектин.
Най-напред разтваряме пектина в малко студена вода, докато се превърне в гъста каша. Захарта и водата се слагат да врят до получаване на гъст сироп, за около 20 минути. Към тях се прибавят плодовете като внимателно се бъркат с дървена лъжица за да не се смачкат напълно. Добавя се и пектина (дори да има малки бучици, те ще се разтворят при варенето с плодовете).
Сладкото се вари около 20 минути, в това се крие разковничето за красивия цвят на плодовете и свежия им вкус. Отстранявате от огъня и наливате в сухи буркани. Пълните буркани се обръщат за една нощ или докато напълно изстинат.
Ето ги моите пишман бурканчета - оказа се, че не бях преценила количеството на сладкото и в последния момент бясно издирвах и мих буркани, докато боровинковата лава заплашваше да изригне от ръба на тенджерата, амахаа! Но хайде, да ви е сладко!
Поздравявам те,Гуендолин!Не съм правила сладко с пектин.....Твоето е прекрасно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Милена, това ми е първи опит, но по изпитана рецепта, гарантирам за вкуса! :))
ИзтриванеДобре дошла в клуба на излизащите от младостта хихихи. Все пак мисля, че излизането може да трае няколко десетилетия и поради това хич не ми пука.
ОтговорИзтриванеСладкото ти изглежда страхотно, аз точно от боровинки не съм правила, а пектина го пробвах и аз тази година. Спестява ми дългите часове на варене, докато се сгъсти.
Ииии.... знам с какво (още) ще ме черпиш :)) Да ми оставиш бурканче !
Кайти, аз съм си в клуба отдавна, просто не го бях разбрала, хахаха! Сега остава по-дълго да се задържа в него (тук пак си се хиля сама,пред компа, доста подозрително, нали?)
ИзтриванеТова сладко поне на мен много ми харесва, може да си го ядеш с лъжичка директно от бурканчето без да ти стане лошо от сладост. Ще се черпим, няма какво да го коментираме даже!:))
Страхотно е станало, но аз не съм опитвала май такова:)
ОтговорИзтриванеОпитай, хем става бързо, хем вкуса на плодовете се усеща много по-силно от традиционното сладко, дето ври с часове на печката!Аз продължавам щафетата с малини, ягодки, каквото ми попадне.. :)
ИзтриванеА, все пак за броя и обема на бурканчетата/бурканите нещо да кажете?
ОтговорИзтриванеПектинът трябва ли да е 100% ябълков или става и с друг? Има някакъв цитрусов.
ОтговорИзтриванеВ рецептата, която ползвам, изрично пише - ябълков пектин.Относно бурканчетата - най-добре си пригответе поне десетина малки бурканчета, от 200 мл и 300 мл. Ако сладкото е твърде течно, оставете сместа да поизври известно време, независимо че в рецептата пише 20 минути. Важното е да се бърка постоянно, иначе...беля! :)
Изтриванелимон не се сли слага?
ОтговорИзтриванеЩе отговоря вместо Гуен - може и без лимон, оцет или лимонтузу, които по принцип се добавят за да подпомогнат консервирането. Успех :)
ИзтриванеБраво, изглежда много вкусно. Аз ще Ви споделя моята рецепта, става невероятно, за възрастта няма да говоря...хахахха...моя възраст средна, както пееше Тошко Колев и така...3 кг боровинки и малини, 2 кг захар, сока на два портокала, настъргана коричка от тях, пектин или сока на лимон, по желание. Поръсвам боровинките и малините със захарта в тавичка и ги оставям да престоят около 10-12 часа, заливам ги с портокаловия сок, добавям настърганата коричка, 1-2 суп.лъжици Амарето / това за разкош/ и във фурната на 180 градуса, като ги разбърквам от време на време. После добавям лимон-а и в предварително затоплени буркачета наливам сладкото, обръщам надолу с капачката и така , докато изстине. Става голяма вкусотия, плодовете са цели и имат невероятен аромат! Хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеНе ми харесва пектина се усеща .правих го с къпини развали ми се вкуса.съжалявам за къпините
ОтговорИзтриванеНе ми хареса пектина се усеща.правих го с къпини развали ми се вкуса на сладкото съжалявам
ОтговорИзтриванеПисах Ви вчера че се усеща вкуса на пектина .Но днес когато престоя вече е ОК .Много се радвам.плодовете са мекичко и аромата е супер.Моля извинете ме че ви наскърбих.Съжалявам
ОтговорИзтриване