Translate

понеделник, януари 28, 2013

Чеснови руладини с кайма

Руладините с кайма не са голямо кулинарно предизвикателство. С кайма може да готви всеки, дори без да има опит. Тези руладини са с пълнеж, лесни за приготвяне и са добра алтернатива за разнообразие, когато искаме да сменим кюфтетата с нещо друго. 
Моята предпочитана рецепта е следната :
  • 0,5 кг кайма 
  • 1 яйце
  • подправки - (по желание - кимион, черен пипер, чубрица)
  • филия сух хляб
  • две- три настъргани скилидки чесън
За пълнежа - свободна комбинация от кисели краставички, моркови, кашкавал, топено сирене, гъби ...каквото ви душа поиска или каквото имате в хладилника.
Всичко се омесва като за кюфтета. В една чиния с намокрено дъно правя нещо като палачинка, слагам плънката (в моя случай имах само кисели краставички и топено сирене), завивам, залепвам краищата при нужда, заглаждам и мятам да се пекат във фурната. Моите ги поотупвам отгоре с царевично брашно - хващат приятен и апетитен тен. 
     Може и да се пържат, но нали - здравето, свободните радикали, ала-бала ...там вие си знаете.
     Когато са готови ги поднасям с едно леко чесново сосче с кисело мляко. Ако комбинацията месо и кисело мляко ви се струва странна - опитайте и ще си говорим 
пак! :)

10 коментара:

  1. Страхотна идея, Кайти, веднага крада! :) Приличат ми на руло стефани, но кой да се сети, че вместо голямо руло, може да се направят руладини - къде-къде по-интересно и апетитно стоят. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Сонче, точно така си е :))
      Моите злояди гевезенца се стресират пред вида на голямото руло стефани
      С тези мъничките разнообразявам менюто без стрес хихихи

      Изтриване
  2. Ха, интересна идея, особено в моя случай, понеже от дете ненавиждам руло стефани (някакъв мътен кофти спомен още от детската градина). В резултат, ястия с кайма почти не фигурират в кухнята ми, но съм изкушена да направя тези руладини по рецептата на Кайти, поне да тествам вкуса и на народонаселението. Но ще си накълцам сама месото, вместо традиционната кайма.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви :)
    И аз често сама си меля каймата. В резултат на това всичко с кайма става с пъти по-вкусно.
    Между другото и у нас рулото не се яде, хем децата нямат никакви лоши спомени от него и т.н. Просто не се харесва :))

    ОтговорИзтриване
  4. А аз увивам вътре едно цяло варено яйце за да Учудя ядящите :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Как не ми е идвало наум с цяло яйце - яйцата са култ у нас ?!!?!
    Бре, как се Узадачих и Убърках :))))

    ОтговорИзтриване
  6. И аз винаги си правя кайма от месо, в магазина ми го смилат, щото още нямам машинка за мелене. Но и кълцането, предложено от Гуени, е хитро! Става по различно от каймата.

    ОтговорИзтриване
  7. Руладините са предпочитани и у нас, поради известната причина "недолюбване на руло Стефани". Пълнежът е разнообразен. С яйце е най-красиво, но за нас с гъби е най-вкусно. Тъй като гъбите ги задушавам с лук, в каймата не слагам. Руладините се наръсват с галета и намазват с белтък. Така стават красиви и не се напуква каймата. Съчетават се добре с картофено пюре и сос за заливане. Не съм опитвала с кисело мляко и чесън, но ще пробвам. Благодаря за идеята.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделянето :))
      Интересно, като чета рулото Стефани май почти никъде не се обича, не само у нас :))

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!