Translate

сряда, март 07, 2012

Ръжени питки с лук и обикновени питки от пълнозърнесто брашно



Пшеницата е изключително мистериозна култура, както и царевицата, оризът и тук-там картофите. Това са растенията, на които не са намерени диви аналози (или предшественици) и които са позволили да се създадат цивилизациите. Защото предполагат голямо производство на трайни храни, което пък създава благоприятни условия за съвместно живеене на голям брой хора и избавя людете от необходимостта постоянно да ловуват, отглеждат животни и т.н.
Някои твърдят, че извънземни са ни ги дали, когато са ни обучавали как да строим цивилизация. Други наричат извънземните Небесни Учители. Трети - Богове. Четвърти - другояче. Но каквото и да е било, факт е, че пшеница, намерена в една от египетските пирамиди, била покълнала в наши дни. Колко силна е спящата енергия в семената! Изобщо - може много да се говори за пшеницата. Зелени кълнове - даже не кълнове, а стръкове - до 10-15 сантиметра са невероятен енергизатор - пробвала съм ги лично! На запад се продават готови, посадени в съдинка - като трева за котки.
Разбира се, не за всеки е удобно да си сади пшеница вкъщи. Затова по-лесни са кълновете. И те са много полезни, вкусни и също дават невероятна енергия! Звучи малко жестоко, но е факт, че най-голяма енергия получава човек, когато яде живо същество. По тази причина любимият ми Алистър Кроули е препоръчвал да се хапват живи стриди. Аз препоръчвам да се ядат живи кълнове. Слага се пшеница в една купа за супа и се потапя във вода за 2-3 часа. После се изцежда, измива и покрива с мокра салфетка. На следващия ден се измива пак поне 2 пъти. За около 24 часа покълват и се ядат. Може самостоятелно, може с мед и т.н. Важното е да са сурови.
И сега пристъпвам към производните на пшеницата и другите зърнени култури - а именно - хлябовете. Колкото и да сме цивилизовани и вече да можем да си купим всичко готово от магазина - хлябът на първо място - все още можем да си правим хляб и в домашни условия.
И аз, особено откакто съм с бебе и за първи път в живота си стоя повече вкъщи, напоследък меся няколко пъти.
Разбира се, бялото брашно, което навремето е било най-ценно, в наше време не е долюбвано. Преди да направиш питка от трици е било знак за беднотия и недоимък. Всички помним приказката за Златното и Черното момичета. Там мащехата направи за завареничето питка от трици... В наше време нещата са се обърнали. По-скъпи излизат триците. Но сега няма да разнищвам цените и пазарите.
Лично аз приготвям основно питки от ръжено брашно, ръжено-пшенично или грахам. Само веднъж правих с бяло - ще представя тук и тази пита.
И да пристъпя към хлябовете.

Пълнени с лук питки от ръжено пълнозърнесто брашно

Не съм много по рецептите - в смисъл, че всичко правя на око. И нито знам грамажи, нито как точно се готви, пече и т.н. Малко автопилотна съм на тази тема. Това май се дължи на дългия стаж в областта. Нищо, че става дума единствено за домашна употреба. Но ще се опитам да опиша криво-ляво какво съдържат тези питки и как се правят.
Продукти:

За тестото:

Около килограм ръжено брашно, което съдържа и цели семена лен, овесени ядки, слънчоглед и пр.

1 пакетче жива мая

хладка вода

1/2 кофичка кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

2 ч.л. захар

100-200 мл олио или разтопено масло (в зависимост от вкуса)

За плънката:

2-3 глави кромид лук

2-3 червени или зелени чушки (пиперки)

Червен пипер

черен пипер

чубрица

куркума

сол


Тестото се прави като за пита. Маята се разтваря в 1/3 чаена чаша хладка вода (може с лъжичка брашно и захар) и се изчаква докато се вдигне два пъти от първоначалното. В киселото мляко се сипва лъжичката сода - и то също се вдига. Брашното се смесва със солта, другата лъжичка захар и в него се изсипва шупналата мая и киселото мляко със сода. Изсипва се и олиото/маслото. Добавя се вода, колкото е нужна. Меси се яко, докато стане хубаво, средно меко тесто. Оставя се да втаса около 30 минути. Междувременно се приготвя плънката. Лукът и чушките се нарязват на дребно и се пържат (или варят на пара, или малко вода) с подправките. Когато тестото втаса - то си вдига близо два пъти обема (но ръженото тесто не го вдига толкова), се оформят по личен вкус питките. Може да се точи тестото и да се завиват в едно цяло парче, може да се правят от две слепени парчета (каквито са на снимката). Поставят се в намазана с олио тава и се слагат в затоплена до 50 градуса фурна - да повтасват още 20-30 минути. После се пуска фурната на около 220 градуса и се пекат около 30 минути (може и по-малко), докато придобият готов вид (и мирис).


Със същата плънка правих и погача с бяло брашно - подобна на тутманик. Плънката се слага по същия начин, по който се слага сиренето. Получи се интересно и вкусно.



Ето и питки без плънка - само от ръжено тесто.


Е, постни неща са си това! Успокоявам се, че сега тече Великият пост и мога да си позволя малко тестени работи. Иначе питките вървят и с вино, и с бира! И с боб, и с леща. :) А може да се направят и с плънка от кайма или кълцано месо... Наздраве и късмет!:)

9 коментара:

  1. Меджик, каква приятна изненада ни поднесе с този ръжено-пшеничен постинг!За мен умението да омесиш питка е почти сакрално действие. Аз самата не съм се пробвала и някак не се чувствам готова. По принцип обожавам пресния домашен хляб, дори само миризмата му ми е достатъчна да ме опияни, а от тези твои лучени питки буквално ми потекоха лигите...!
    Поздравявам те за умението да замесиш и опечеш хляб, за това е нужно и известна доза магия, мисля аз...

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гуени! :) Наистина си е магия - и алхимия - всяко едно приготвяне на нещо за хапване. А за магията на аромата на прясно печен, домашен хляб - мислех и това да спомена, но ти го казваш! :) Ще добавя, че преди няколко месеца четох "Любов" на Елиф Шафак. И там се впечатлих от това, че свекървата на главната героиня я беше научила, че нищо не привързва мъжа към дома и жената повече от миризмата на печащ се хляб! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Браво бе Сонче ! Мълча, мълча и ни тресна с тези питки и погачи :)
    Аз съм много начинаеща в месенето и тука само ще въздъхна с благородна завист :) И ще събера стимул да се науча.
    Пък съм голям фен на тестото във всички разновидности.
    Подрави !
    Сега се връщам да прочета пак :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Кайти! Желая ти успех! И ще чакам резултати! Децата се радват изключително много на домашни пресни питки - помня и аз как се кефех, когато мама правеше такива работи! :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз така съм впечатлена от твоите умения, Соня. Обичам ръжен хляб, пробвала съм всякакви питки и хлябове да пека, малко скъпичко ми идва ръженото брашно обаче. Правила съм царевични питки по-често. Обикновено си смесвам брашната - повече бяло, малко пърнозърнесто, малко ленено, семена и стават хубави питки и хлябове:)


    Поздрави, Соня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дора-Марта! :) Много суперско се получава със смесването на брашната! Между другото - и аз съвсем наскоро пробвах да правя царевични питки - но сложих наполовина ръжено тесто, че не знаех как ще излезе. Станаха супер. А от свекърва ми научих да правя "просеник" - само от царевично брашно - става нещо като кекс (но солен), като гледам обаче, може да стане и просеник-сладкиш. Може да пусна по-натам рецепти и снимки. Поздрави!

      Изтриване
  6. Ето какво ще хапна. Знам аз къде да дойда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. The Law, привет! Заповядай, макар и виртуално! :) Радвам се, че намина и успешна седмица ти желая! :)

      Изтриване
    2. Видях едни вкусотии, та реших да се обадя, белким и аз намажа :)))

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!