Translate

сряда, юни 20, 2012

Някой, на който имаш доверие

                   

     По-правилно щеше да е нещо, защото е предмет. Аз толкова си го харесвам и той толкова ми помага, че ми е почти като жив участник в кухнята.
     Е, леко преувеличих, но не пречи днес да възхвалявам тенджерата под налягане. Всяка домакиня, дори и обичащата много да готви, би предпочела винаги когато може, да спести малко време.
     В началото това с доверието беше трудно.Още помня, когато едно кисело зеле със свинско беше изхвърлено от налягането и закачено из цялата тераса и тавана. Висеше на причудливи, трудно изчистващи се, мазни, оранжеви петна. Разбира се, най-вероятно е било от неправилното и експлоатиране. Вече самоуверено си мисля, че се научих (тук с едната ръка пиша, с другата чукам под масата).
      Сега тенджерата ми под налягане е мой пръв помощник в трудните моменти, когато нямам много време за готвене. С нея правя :
      Боб - след изхвърляне на първата вода за най-много два часа. Няма шанс да оцелее и най-твърдия, миналогодишен такъв.Увира бързо и невъзвратимо.
     Леща -  час и половина, даже и е много.
     Любимото телешко варено, стига да намеря телешко, което не е от майката.
     Едни вкусни картофи с масло, идеални за гарнитура при внезапни гости - има-няма десетина минути.
     Всички видове шкембе, чревца, главички и други простотийки, които обичам .
     И месо. Най-предпочитаното от мен.
     Сега ще ви представя една ефектна рецепта, подходяща за гости, по-лесна, бърза и различна от печено месо на фурна и малко по-лека, защото е комбинация между варено и задушено.
     Вземам плешка (може и бут ). Обичам свинската плешка, защото в нея има добър баланс между мазнина и месо, а и е по-крехка от бута. Мариновам я, колкото за аромат и я наръсвам с подправки - малко черен и червен пипер.
     Запържвам парчето в мазнина, директно в тенджерата под налягане, колкото да хване коричка.Трябва да добие цвят, който ще остане финален при сервиране. Доливам два-три пръста вино (ако има) или вода, морков, лук, чесън и малко от любимата мащерка. Може и някой и друг картоф, ако предпочитате.
      Течността покрива месото до половината (най-много до там). Затварям капака и оставям така не повече от час и половина, за да не стане жилаво. След отваряне от сварените зеленчуци правя сос. Може се нареже на филийки и да се поднесе студено. Със сосчето може и топло - изборът е ваш.
      Изглежда красиво, става крехко, ухае апетитно и е вкусно, много вкусно.


3 коментара:

 1. Кайти, ти очевидно си имаш добър съюзник в кухнята. Аз обаче са на Вие с този уред, откак успях да взривя тенджерата на майка ми преди години... Мазните следи по тавана и стените стояха дълго време. Но след твоята хубава публикация започвам да се замислям, дал` не дойде времето да си потърся подарената на сватбата тенджера под налягане?! :))))

  ОтговорИзтриване
 2. Пак ми потекоха лигите! :))) Аз тенджера под налягане си ползвам отдавна, да чукам и аз на дърво - досега не е имало проблеми. Ама за боб се отказах от нея - става много по-вкусен и горе-долу със същата бързина, ако след първоначалното кипване в обикновена тенджера, се намали котлонът на 2-3 (зависи от вида печка), сложи му се капак и се остави да си ври. Аз изхвърлям първата вода - след като заври на силно без капак за около 5 минути - и след това правя основното варене. По същия начин варя и телешко - пак става бързо и бульонът става по-вкусен от този под налягане.

  ОтговорИзтриване
 3. Гуен, за бърз помощник в кухнята тенджерата е идеална :)
  Сонче, ще се съглася, че много от нещата стават по-вкусни, когато се готвят по нормална технология, колкото си трябва . Тенджерата е по-скоро когато нямаш много време, а те чакат 4,5 или колкото имаш гладни гърла :)))
  Но месото е без забележки, опитай, ще видиш :))
  Поздрави момичета !

  ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!