Translate

петък, ноември 09, 2012

Какво да сготвя набързо ?

   Не, не и не.
   Заглавието трябваше да е " Всички обичат мексиканско ", което е реплика от любимо филмче на децата, но пътя ми до Мексико в кухнята, мина именно през питането  - "Какво да сготвя набързо ? "
   По принцип знам и ползвам някои рецепти - сирене по шопски в микровълнова (20 минути ), леко задушено пилешко месо и лъжица сметана накрая (30 мин)  или картофи нарязани на по-дребно с колбас (бекон, пилешко), малко кашкавал отгоре и бум във фурната под формата на запеканка (40 минути). Сега обаче мисълта ми е за самото питане.
    Освен,че майка ми имаше едно готварско книжле с това име, този въпрос го задавам, ако се налага да се впиша в разнородна женска компания, която не познавам добре (например на автобусна спирка с колежки). От това се раждат и добри идеи - например едната казва -  " Що ли не метна един боб ? ", другата  - "Абе я да взема кило кайма ..", а на мен ми идва наум да комбинирам и двете, защото ги обичам.
   Това представлява чили кон карне или казано на български - боб с кайма по мексикански. Става бързо (с консерва боб), телешката кайма се води диетична, а и децата го харесаха. Върви с биричка или вино, освен ако не сложите от тях, защото има и такива рецепти. Всъщност рецепти бол, вижте например ТУК  . Хубавото е, че това е манджа, която търпи вариации. Първото ми чили кон карне беше доста чили и си го ядох сама, във второто не сложих царевица и така всеки път с нещо повече или по-малко, но винаги вкусно.
   Следва  една мексиканска пилешка супа. Рецептата е на мой колега, който освен финансов има и сериозен професионален кулинарен стаж.
   Задушават се чушки (и люти), лук и чесън, счукан бахар и зърна бял пипер. Добавя се пилешко месо ( за предпочитане от филе и без кубчета изкуствен бульон). Когато месото е сварено се добавя предварително запържено в масло брашно, с което супата се сгъстява. Сервира се с парчета авокадо и прясна салца (обикновено ги пропускам) и лимонов сок. Проста, с деликатен вкус на истински бульон, вкусна и сгряваща.


   Тази супа се поднасяла с тортила чипс. От него между другото трябваше да направя начос, пак по желание на децата,но отпадна ( fuck- off Cartoon network). Те просто си го ядяха така.
   А когато направя истински тортили непременно ще се похваля.
   И за край исках да завърша със снимка и кратко описание на едно гуакамоле, ама и двете се налага да ги чакам, а на мен търпението ми е липсващо качество.
   Толкова за комбинацията  Мексико и бързо готвене.
   Набързо :)

  
  
 
 

6 коментара:

  1. Оха, чили кон карне!!! Това е единственото ястие от мексиканската кухня, което много харесвам. Никога не съм го приготвяла у дома, но често си го поръчвам в едно близко заведение, където го сервират в кошничка от хляб, нещо като купа, абе хем ядеш пречените крайчета на хлебната купа, хем гребеш вътре от каймичката, ммм!Браво, Кайти,в този студ, който напира отвън, даваш добри идеи за сгряване!

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, не само бързо, но и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря момичета :)
    Все пак бобецът не е само мексикански национален специалитет,
    нали така :)

    ОтговорИзтриване
  4. Уах, Кайти, страхотни изглеждат ястията! Никога не съм ги опитвала и не ги знаех досега, но ще пробвам да пригодя нещо подобно и разделно, супер идея! :) А и си падаме по лютото, имало е случаи мъжът ми да изяжда по 20 много люти чушки на ядене, аз не мога чак толкова, но се старая - та ставаме отвсякъде за мексиканци и ние! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда доста лесно и вкусно.... :) Весел уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче и аз съм мексиканка с лютото, въпреки че, си докарвам страдания после :)) Опитайте и супата лесна и приятна е.

    dobence - лесни са :) Приятен и на теб !

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!