Първо, снимка – за зарибяване:
Второ, Гогол няма чак толкова много общо с поста, освен че в „Мъртви души“ бил споменавал за това руско печиво с плънка. Отново майсторът е Митко, който любезно ни предостави рецепта и снимки, останалото от нас, тъй като сме доволни винаги, когато има такива оригинални рецепти и прекрасни снимки.
От фактологията (не заспивайте, моляяяя!) научих, че разликата между кулебяка и останалите видове тестени печива е, че в него плънката е много повече от половината обем. В стари времена отделните пластове са били разделяне с блини (палачинки), но днес това трудоемко начинание е отпаднало. Кулебяка може да се прави и с маслено и с многолистно тесто, и дори с тесто с мая (като за бриош). Плънка, освен с риба, става и с друго. Рецептата е взета от 24Kitchen (http://24kitchen.bg/recipe/kolebiaka - )
За тестото:
200 г масло
160 мл студена вода
1 яйце
2 щипки сол
500 г брашно
За ориза:
200 г ориз
400 мл вода
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. кориандър на зърна
3-4 с.л. масло (не щадете маслото – иначе става сухо)
2 звездички анасон
1 дафинов лист
1 ч.л. куркума
1 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. смлян кимион
1 пръчка канела
1 пръчка канела
4 яйца
1 скилидка чесън
250 г пресен спанак
500 г филе от сьомга
сол и черен пипер на вкус
1 скилидка чесън
250 г пресен спанак
500 г филе от сьомга
сол и черен пипер на вкус
За намазване
1 жълтък
течна сметана
За тестото - изсипете брашното на плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. Сложете останалите продукти в кладенчето и постепенно омесете тестото. Щом получите гладко тесто, месете с натиск 1-2 минути. Увийте тестото в прозрачно фолио, сплескайте го и го оставете в хладилник за 30 минути.
За ориза - нарежете лука и чесъна на ситно. Разтопете маслото в тенджера и ги запържете в него. Добавете и подправките - куркума, пръчката канела, зведичкита анасон, дафиновия лист, зърната кориандър, смлените кардамон и кимион. Разбъркайте. След това добавете ориза и водата - 1:1.5. След като ориза заври, намалете на най-ниската степен на котлона и го оставете да къкри 20 минути. Оставете ориза да изстине и махнете пръчката канела, дафиновия лист и звездичката анасон.
За спанака - измийте го и нарежете скилидката чесън на филийки. Запържете чесъна в тиган със зехтин. След това добавете спанака, овкусете го със сол и черен пипер. Щом спанака се свие, дръпнете го от огъня и го прецедете.
Сварете яйцата за 10 минути. Обелете ги и ги нарежете на четвъртинки. Разточете тестото тънко в правоъгълна форма и го разрежете на две еднакви парчета. Прехвърлете едното парче в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете краищата му, по около 2-3 см, с разбит жълтък с малко течна сметана.
За ориза - нарежете лука и чесъна на ситно. Разтопете маслото в тенджера и ги запържете в него. Добавете и подправките - куркума, пръчката канела, зведичкита анасон, дафиновия лист, зърната кориандър, смлените кардамон и кимион. Разбъркайте. След това добавете ориза и водата - 1:1.5. След като ориза заври, намалете на най-ниската степен на котлона и го оставете да къкри 20 минути. Оставете ориза да изстине и махнете пръчката канела, дафиновия лист и звездичката анасон.
За спанака - измийте го и нарежете скилидката чесън на филийки. Запържете чесъна в тиган със зехтин. След това добавете спанака, овкусете го със сол и черен пипер. Щом спанака се свие, дръпнете го от огъня и го прецедете.
Сварете яйцата за 10 минути. Обелете ги и ги нарежете на четвъртинки. Разточете тестото тънко в правоъгълна форма и го разрежете на две еднакви парчета. Прехвърлете едното парче в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете краищата му, по около 2-3 см, с разбит жълтък с малко течна сметана.
По средата, до намазаната част, първо направете пласт от добре изстинал ориз. Върху него разпределете спанака. Отгоре поставете цялото парче филе. Върху него наредете яйцата, с жълтъка надолу. Върху тях може да разстелете още малко ориз. Намажете краищата на другото парче тесто с разбит жълтък. Покрийте с него пълнежа и затворете хубаво по краищата. Изрежете излишното тесто. Обърнете краищата навътре, за да се затвори добре пая. Намажете с разбит жълтък и го изпечете за 30 минути на 180 градуса.
Това е технологията на приготвянето. Аз имах въпрос дали да не се съкратят половината подправки в ориза, но Митко ми отговори - "Всъщност ароматът на ориза беше главозамайващ!". Това последно изречение, заедно с вида на снимките, е достатъчно убедителен поне за мен, да се пробвам някой ден с кулебяка. Е, вероятно няма да сложа половин кило филе от сьомга, но нали затова са блоговете - да импровизираме, да добавим нещо от нас и да опитаме някоя новост.
Гледам, преглъщам, гледам, преглъщам, ох! :))) Отново поздравления за Митко! Не я бях чувала тази кулебяка, голяма красота! :)
ОтговорИзтриванеСуперска!
ОтговорИзтриванеМмммного вкусно изглежда, Кейти!
ОтговорИзтриванеБлагодя ви ! Не съм го опитвала, но съм сигурна, че е вкусно.
ОтговорИзтриванеТолкова сигурна , че ще го пробвам и аз :)
Ах, този Митко! :)) Обаче вкусната кулебяка е твърде сложно изпълнение по моите стандарти, ще си остана само с преглъщането пред снимките.Или ще посетя руския гастроном до нас, имат всякакви подобни вкусотии! :)
ОтговорИзтриванеПривет задочно :)
ОтговорИзтриване"Твърде сложно" не е. За моя най-голяма изненада докато тестото стоеше в хладилника ориза и спанака се сготвиха, така че цялата процедура по приготвянето отне около 40 мин. и още 30 мин. за печенето което в сравнение с една публикувана тук мексиканска супа си е направо бързо:)