Translate

събота, декември 07, 2013

Греяно вино и продължение на миналата тема

  
   Никулден мина, а аз съм болна, скапана и ми липсва нещо топло, а когато човек има липси, най- малкото търси заместител. Като продължение на предишния пост на Сончето, и в търсене на топлина си направих греяно червено вино. Не е кой знае каква рецепта, но пък е нещо просто, което всеки може да направи по свой вкус. Греяно вино правят толкова много нации и затова и рецепти бол. Скандинавската с добавена водка ми се видя много драстична, а българската - само с чер пипер - постна. Затова си харесах малко по-пикантни за вкуса ми подправки, а резултатът беше отличен, зашеметяващ и загряващ.
   Сложих  карамфил, смляно индийско орехче, пръчка канела и половин нарязана дюля. Може още да сложите ванилия, кардамон , анасон, а за плодове ябълки, мандарини, кори или самият плод портокал, всеки може да си хареса каквото иска. Например при Супичка преди няколко дена имаше рецепта по немски маниер, може да погледнете и там.
    Загрях водата с подправките, за да пуснат аромат и подсладих с мед. Може кафява или бяла захар също. Тъй като е важно виното да не загрява много, тъй като над 70 и няколко си градуса алкохолът се изпарявал, го добавих след това. Когато и то се стопли си го налях в чаша и го изпих бавно и с удоволствие. За пръв път ми хареса сладко вино и няма да е последното такова, което правя.
   С благодарност към всички баби, които си гледат внучетата и оставят болните майки да си починат, написах това и смятам да спра. А и както ви казах, резултатът от виното беше зашеметяващ :)
   Любопитна съм какъв е  вашият вариант.

4 коментара:

  1. В унисон с твоето настроение съм и аз - полускапано-вкиснато-болно.Само дето липсват добри баби да ми наглеждат децата, та се налага аз да си ги обгрижвам, което не ми се връзва с употребата на греяното винце, язък... Но пък ми е топло и уютно вкъщи, дори и без топлината на виното, което иначе го правим така - сок от половин портокал, джинджифил на прах, резенки ябълка,малко мед и разбира се, сгрято вино, както казваш ти, малко преди да кипне - патент на половинката. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, джинджифил- това си струва да го опитам за загряване. Достоен заместител на лятната топлина :))

      Изтриване
  2. Чудесно си се сгряла и ароматизирала:) Бързо оздравяване!

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!