О, да, това е най-подходящото начало за Новата година за един непретенциозен кулинарен блог - една простичка рецепта за зелева чорба с месце. Особено подходяща след обилното преяждане и препиване, започнало от Коледа и все още във вихъра си. За да си направите тази вкусна чорбица обаче има едно абсолютно важно условие - наличието на кисело зеле и достатъчно зелев сок.
Какво е необходимо:
- един-два листа от кисела зелка, нарязани на ситно;
- свинска мръвка около 300 г, нарязана на дребни парченца, за предпочитане от плешката;
- 1 малка глава стар лук и едно парче праз лук;
- 2-3 чаши кисел зелев сок;
- ситно нарязана червена чушка;
- 3-4 супени лъжици прясно мляко;
- 1 супена лъжица брашно или нишесте.
Най-напред леко запържвате дребните парченца месо, после добавяте ситно нарязания лук и не толкова ситно нарязания праз лук, последни са зелевите листа. След няколко минути доливате малко вода и задушавате. След това добавяте зелевия сок и подправки, каквито предпочитате, но без сол. Подходящи са черния пипер и магданоза. Може да добавите фиде или ориз, за повече плътност, но на мен ми харесва и без тях. Накрая, след като вече чорбата е увряла, дръпвате я от котлона и добавяте млякото с разтвореното нишесте или брашно.
Зелевата чорба е най-хубава гореща, в компанията на някое люто чушле и комат пресен хляб. Идеална е за след тежък махмурлук, има магическото въздействие на шкембе чорбата, но с неоспоримото предимство, че след употребата й няма да воните на чесън в радиус от 5 метра. На мен ми е повече от любима, така да се каже, много съм пристрастна!
И все пак, ако не успях да ви изкуша да си жертвате киселото зеленце за тази чорба, тогава просто си го нарежете на салатка и да си кажем наздраве и за много години!
Честита нова година, нека е успешна и добра за всички!
Какво е необходимо:
- един-два листа от кисела зелка, нарязани на ситно;
- свинска мръвка около 300 г, нарязана на дребни парченца, за предпочитане от плешката;
- 1 малка глава стар лук и едно парче праз лук;
- 2-3 чаши кисел зелев сок;
- ситно нарязана червена чушка;
- 3-4 супени лъжици прясно мляко;
- 1 супена лъжица брашно или нишесте.
Най-напред леко запържвате дребните парченца месо, после добавяте ситно нарязания лук и не толкова ситно нарязания праз лук, последни са зелевите листа. След няколко минути доливате малко вода и задушавате. След това добавяте зелевия сок и подправки, каквито предпочитате, но без сол. Подходящи са черния пипер и магданоза. Може да добавите фиде или ориз, за повече плътност, но на мен ми харесва и без тях. Накрая, след като вече чорбата е увряла, дръпвате я от котлона и добавяте млякото с разтвореното нишесте или брашно.
Зелевата чорба е най-хубава гореща, в компанията на някое люто чушле и комат пресен хляб. Идеална е за след тежък махмурлук, има магическото въздействие на шкембе чорбата, но с неоспоримото предимство, че след употребата й няма да воните на чесън в радиус от 5 метра. На мен ми е повече от любима, така да се каже, много съм пристрастна!
И все пак, ако не успях да ви изкуша да си жертвате киселото зеленце за тази чорба, тогава просто си го нарежете на салатка и да си кажем наздраве и за много години!
Честита нова година, нека е успешна и добра за всички!
Честита Нова Година Гуен ! Най-вече здраве на всички :)
ОтговорИзтриванеЧестита да е! Много усмивки и късмет! Всичко друго ще се купи:)Супичката е чудесна и подходяща за разтоварване.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Траяна и Кайти, честита Нова година и на вас! :)
ОтговорИзтриване