Translate

петък, май 16, 2014

Печено пиле върху сол... с гарнитурата


Това вече съм го споделяла тук, в блога. Печенето върху сол е страхотен трик, вкъщи редовно го прилагам, най-вече защото яденето само си става, не го дебна кога е готово, дали ще прегори или нещо подобно, а да не говорим колко е вкусно месцето. Имам си изпробвано правило - цяло пиле се изпича идеално за 50 минути, на 200 градуса, без вентилатор, средно положение във фурната. Може леко да се мазне с масло по сухите места, но не е задължително.

Този път направих един експеримент - понеже имах само половин пиле, тавата ми стоеше празна и ме предизвикваше да я допълня сн ещо. Реших да сложа около пилето добре измити картофи, една глава лук (обелена) и нарязан на едри парчета морков. Съжалявам, че не сложих още лук, защото резултата беше фамозен! Освен печено пиле, имах и гарнитура от печени зеленчуци. Единствената мазнина, която добавих, беше няколко капки зехтин върху зеленчуците, най- вече върху лука и моркова. Следващия път ще сложа поне още три-четири глави лук, вкусът е уникален!
 

неделя, май 04, 2014

Агнешко с лапад

   

  Да почетем предстоящия празник – освен задължителното печено агнешко, дроб сърма, агнешко с лапад е друго предложение, което аз готвя и през останалото време. Най-лесният начин за мен е да сваря агнешкото до готовност, заедно с нарязани лук, чесън и подправки – сол, черен пипер, дафинов лист и джоджен. В тенджера под налягане става за около 1 -1. 15 минути, в нормална малко повече. След това намалявам силата на котлона и добявам ориз – в съотношение 1:3 в полза на бульона и нарязания на ситно лапад. Досварявам на тих огън. Става и със спанак, почти същото е, като аз обичам яденето да не е съвсем сухо. Тъй като предварително накисвам измития ориз в подсолена, малко по-топла от хладка вода той се сварява бързо и без да го бъркам.  
   Обикновено поднасям с кисело мляко и чесън, може и без него, но така го обичат у нас.
   Това е – няма значение рецептата –важното е да е празнично, а ако има и агнешко всичко ще си е дошло на мястото.

e-mail абонамент