Translate

четвъртък, април 30, 2015

Толстолоб на фурна

Малко ми е неудобно да поствам домашни снимки на храна, особено на фона на течащото в момента кулинарно шоу MasterChef. Гледам го редовно, забавлявам се и понякога се ядосвам на участниците, но най-вече ми е ценно това, че доста неща видях и научих - излиза, че почти нищо не знам за изисканата кухня! :)

След лиричното ми отклонение, сега да ви върна обратно при грозната снимка, щракната директно от тавата и без никаква презентация да ви запозная с моите котлети от толстолоб.

Рецептата е свръх проста, но си я откраднах преди време от една баба и от тогава все така ги правя, супер вкусно и лесно е!



Котлетите се осоляват и поръсват с подправки за риба поне час преди готвенето, след което ги прибирате на студено. Аз имам един готов турски микс за риба, който съдържа всевъзможни треви и зрънца и ухае страхотно - разпознавам само зрънцата черен кимион, ким, копър, листенца от девесил, но има още доста аромати, за които нямам идея. Май трябваше да щракна и бурканчето, но ще се поправя по-късно.

Нареждате котлетите в тава и ръсвате малко зехтин отгоре, съвсем малко, защото рибата е достатъчно мазна. Пече са за половин час на средно положение, с вентилатор, на 200С. Може да сложите резени лимон, може и после, когато е опечена. Котлетите имат едри кости, които лесно се чистят, така че са подходящи и за деца. Гарнитурата е ... студена бира! Наздраве! :)


10 коментара:

  1. Много добре се е получил, браво, а и обичам простите рецепти ! Наздраве ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля да стартираме поредица - ПростШеф, демек за прости неща (но не прости хора), хахаха! Айде, хубави почивни дни ти пожелавам! :)

      Изтриване
  2. Проста рецепта,но съвършен вкус:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Истината е в простичките неща! Обожавам риба и тази просто е супер!

    ОтговорИзтриване
  4. Хайде де, ще покажете ли бурканчето с турските подправки?)))
    Имам едно допълнение - след осоляването се добавя 100 гр. бяло вино и 30 гр. зехтин. Така рибата се маринова и става по-вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! :)
      Всъщност съдържанието на пословутото бурканче е отдавна качено, втората снимка. За мое съжаление, не знам какво точно съдържа този микс, но си го бива. Така е купен, с името "микс за риба", от пазар в Истанбул.
      Поздрави и благодаря за допълнението към рецептата!

      Изтриване
    2. Ха-ха, Gwendoline))
      Качената снимка си е направо тест за интелигентност.
      Аз очаквам бурканче с етикет, та да може точно него да го поръчам от Истанбул.
      В момента ползвам подправката на KOTANYI за риба, но при нея половината от съдържанието е сол, пък и желая да сменя ароматите, иначе всяка риба има един и същи вкус.)))
      Да се надявам ли за снимка на етикета?

      Изтриване
    3. Съжалявам, няма етикет! Миксът ми го сипаха в пликче от един грамаден буркан, а после аз си го пресипах в мое бурканче. Като ми свърши, ще ходя да търся подправки за риба в арабските магазинчета (на ул. Симеон). В Истанбул явно скоро няма да отида. Поздрави!

      Изтриване
  5. Браво, супер рецепта. Истината е в простичките нещица...

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!