Translate

Гостувайте ни


Пълнени гъби
публикувано от Монализа121

Ям, за да живея!

Това мото не означава, че не съм взискателна към храната, че не се интересувам от кулинария и въобще не означава, че не готвя. Въпреки любовта ми към персоната на дона Флора и нейното училище за готвачки и към Джулия, тази артистка в кухнята, не съм почитателка на трудоемки ястия, след които оставаш гладен. Обичам да приготвя нещо бързо, а кое се приготвя най-бързо? - Месото, разбира се. Но сега ще предложа едни пълнени гъбки, които се водят като предястие, но гарнирани с картофено пюре могат спокойно да минат за основно. 

Започваме с няколко, даже колкото искате големи, бели, затворени печурки. Махате пънчетата и ги обелвате, измивате и нареждате плътно, с отвора нагоре в намаслена дълбока тавичка. Нарязвате шунка /може и телешки салам/ на тънки лентички и ги поставяте в отвора на гъбите. Добавяте и малко морковчета, нарязани на дребно.  


Наливате зехтин в кладенчето или поставяте половин лъжичка краве масло. Малко вода в тавичката и печете на 200градуса около 20 до 30 мин. Изваждате и поставяте върху всяка гъбка резенче кашкавал и връщате отново в изключената вече фурна. Щом се затопи кашкавала, изваждате. 

Заливате с приготвен гъбен сос от сосовете на Маги или крем супа от гъби. Може да поръсите с накълцан магданоз, черен пипер или друга подправка по избор.

Това предястие се съчетава отлично с бяло вино. Наздраве!




12 коментара:

  1. Здрасти!
    Много се радвам, а и има какво да споделя с вас, въпреки че напоследък семейството страда от полуфабрикатна храна - ситуацията го наложи.
    Но в неделя имат повод за празник - МАМА ГОТВИ!
    Ще ме улесните в избора, както днес го реших за шоколадовия сладкиш. Ще споделя дали се е получил / нали винаги става? : ) /...
    Приятелски поздрав от Никодима!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен! Ще се радваме да ни изпратиш неделния резултат, макар и на снимка! Подозирам, че скоро тук ще се развихрят много истински майстори-кулинари. Хубав празник пожелавам! :))

      Изтриване
  2. Здравей, Монализа!
    Ти си първият гост в новия ни общ блог, поради което много се радвам и те поздравявам!Именно защото досега нямахме гости, оказва се, че не съм организирала както трябва страничката за гости, което смятам да поправя в близките дни. А тези вкусни гъбки ги намирам за много лесни за изпълнение, така че веднага влизат в графата - вкусни аламинути, по които си падам и аз. Благодаря ти, пак да дойдеш при нас!:))

    ОтговорИзтриване
  3. Привет и от мен, МонаЛиза! :) Гъбките са страхотни, поздравления! Ще пробвам рецептата - досега не съм правила такива. Поздрави и пак заповядай! :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Здрасти, МонаЛиза!
    Тези гъбки са много хубави и с бекон, и със сирене "Рокфор" : )...
    Всякакви вариации... С хубаво леко бяло вино : )...

    Аз, обаче, имам рецепта за постите, пълнени постни гъби - да я кажа ли?
    И баница за Сирни Заговезни...
    Само дето ще са без снимков материал...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никодима, със снимки или без, добре си дошла с рецепта при нас! :)))

      Изтриване
    2. Баница- ооо искам и аз :)

      Изтриване
    3. Здравейте, приятелчета!
      Като обещавам - изпълнявам!
      Не знаех как да ви гостувам в блога, ама като направя нещо вкусно по-нататък, ще ми обясните и ще го направя!

      http://nicodima.blog.bg/recepti/2012/02/26/obeshtanata-quot-nadiplena-quot-banica.909797

      Да ви е сладко!

      Изтриване
  5. Здравейте!
    Приятно ми е да ви посещавам!:)) Пълнежът на гъбите е по избор. Правила съм ги пълнени само със ситно нарязан лук и порядъчно количество бял пипер. В този вариант, аранжирани върху зелена салата, айсберг, прясно зеле, стават само за салата. Поне аз така мисля:))))
    Хайде, чао и не стойте много в кухнята!:)))

    Монализа

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Баницата на Никодима стана перфектна!:) Гъбките на Мона Лиза ще ги правя тепърва;)Поздрави и на домакините и на всички приятели:)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудо, чудо! Вече грабвам чинията и идвам!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудни са гъбките, Мона Лиза! И аз ги приготвям за бърза вечеря. Със синьо сирене също:) Привет на гост-кулинарката и домакините!

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент