Translate

петък, октомври 18, 2013

Кюнефе


      Някога, близо до офиса, имаше турски ресторант. Отвреме-навреме обядвахме там и никога няма да забравя най-вкусната доматена супа, с пресни домати и отгоре с настърган кашкавал, най-вкусните агнешки котлети и десертите. Още помня един прекрасен десерт с ухание на рози и нещо с рози в името си, както и този, който ще ви представя днес, а именно- кюнефе.
      Кюнефе се прави с кадаиф и се сиропира, но с това приликата му с познатия кадаиф се изчерпва. В него се слага прясно неосолено сирене, което променя вкуса на десерта и го прави вкусен и неустоим. Става с всякакво неузряло сирене, което се къса на влакна, може да се замени с моцарела, а също и с някакъв не толкова солен кашкавал. Тогава обаче изпъква онзи типичен сладко-солен вкус, който за щастие у дома се харесва.
      Първо си правите захарен сироп - в съотношени 1:1, в който може да сложите ванилия и половин изцеден лимон. Ако вземете готов печен кадаиф (обикновено е около 400 -450 г и е адски голямо количество) направете сиропа с 400 гр вода и около 4 чаши захар. Аз ползвах половината кадаиф и съответно сироп, защото иначе цяла седмица щяхме да ходим със залепнали от захар устни. Сиропът се оставя да изстине - едно задължително условие.
     После си намирате някакви по-малки чинийки (моите бяха метални) с диаметър около 10 см и височина най-малко 2 см, които са подходящи да печете кюнефето във фурната. Намаслявате добре дъното на всяка с 2 с.л разтопено масло. Разчепквате добре кадаифа и го слагате по дъното. Отгоре поставяте сирене (каквото сте избрали) като количеството да е около един сантиметър. После покривате пак с кадаиф, ръсвате още по 2 с.л. масло и притискате добре. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви. По време на печене сиренето слепва и прониква в целия десерт, а и помага кюнефето да се нареже на парчета.
    Изваждате от фурната, сиропирате, поръсвате с ядки - най-добре е с  шам-фъстък и... да ви е сладко. Със сигурност ще ви е сладко :)
    А аз още се чудя какво слагаха в онази уж проста доматена супа, че да е толкова вкусна и когато разбера ще разкажа непременно и на вас.
   

8 коментара:

  1. За първи път го чувам и виждам това, Кайти, приказно! Ще го запомня! :)

    Аз много обичам сладко-солено - как мислиш, дали би станало интересно (и би ли се получило) с обикновено, зряло и солено овче сирене? Оххх... :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Сонче ! Със овчи кашкавал със сигурност, за сирене по-скоро ако е неузряло, защото то стои на влакна, които слепват кадаифа, а той(кадаифът) е много шугав, ако няма какво да го задържи един към друг бяга :))
      Все пак според мен не е фатално и с твоето предложение- най-много да не можеш да го режеш, ще го ядеш в по-насипно състояние.
      И в тази връзка - много обичам, когато рецептите не те ограничават и не са от онези със задължителните мерки и пропорции. Този момент, в който трябва стриктно да следя някакви съотношения( и някакви строги правила) много ме изнервя. Затова често си позволявам да импровизирам, дори и с риск да има провали :)) А в твоето предложение дори не виждам нищо рисково, така че пробвай както ти се иска. Просто кадаиф- сирене и захарен сироп - другото ще е въображение, каквото, мисля не ти липсва.
      Пфуу, ама се разприказвах и аз :)))

      Изтриване
  2. Кайти, чак сега разбирам какво ядох в Истанбул, при ходенето ми там през май месец. Значи това било! - десертът е много вкусен, поднесоха ми го наръсен отгоре със шам фъстък и малко черен пипер! Вкусът беше експлозивен! :)) Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, радвам се, че знаеш вкусово за какво иде реч :) Никак не е труден между другото.
      Благодаря ти :))

      Изтриване
  3. Сочно, сочно и вкусно! Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб Траянче хубава, патладжанена седмица ;)

      Изтриване
    2. Анонимен20.08.2014 г., 18:40:00

      vazhitene sum ot receptite,koito spodelyate.pozdravyavam vi!!!
      Po otnoshenie na künefe'to iskam da dabavya 1 malka ''tayna''.Metelnata aluminieva panichka v koyato shte se peche künefe'to 1-vo se namazva obilno s razmeknato chisto maslo,koeto e smeseno sas sirop ot cherno grozde (pekmez).Naryazaniya na ne mn. sitno kadaif se pritiska mn. plutno v panichkata, postavya se nesolen presen kashkaval ili ''mozarella''sirene na filiyki s debelina okolo 5-6mm.,otgore okolo 1 prıst pak kadaif naryazan na drebno i otnovo se pritiska plutno.Tryabva da ima vtora chiniyka za obrashtane ,zashtoto se peche ne na furna ,a NA KOTLON na umerena temperatura.i ostanaloto e po vashe opisanie. Da vi e SLADKO mili DAMİ !!!

      Изтриване
    3. Благодаря за тайната :) ще опитам и така.

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент