Translate

четвъртък, април 30, 2015

Толстолоб на фурна

Малко ми е неудобно да поствам домашни снимки на храна, особено на фона на течащото в момента кулинарно шоу MasterChef. Гледам го редовно, забавлявам се и понякога се ядосвам на участниците, но най-вече ми е ценно това, че доста неща видях и научих - излиза, че почти нищо не знам за изисканата кухня! :)

След лиричното ми отклонение, сега да ви върна обратно при грозната снимка, щракната директно от тавата и без никаква презентация да ви запозная с моите котлети от толстолоб.

Рецептата е свръх проста, но си я откраднах преди време от една баба и от тогава все така ги правя, супер вкусно и лесно е!



Котлетите се осоляват и поръсват с подправки за риба поне час преди готвенето, след което ги прибирате на студено. Аз имам един готов турски микс за риба, който съдържа всевъзможни треви и зрънца и ухае страхотно - разпознавам само зрънцата черен кимион, ким, копър, листенца от девесил, но има още доста аромати, за които нямам идея. Май трябваше да щракна и бурканчето, но ще се поправя по-късно.

Нареждате котлетите в тава и ръсвате малко зехтин отгоре, съвсем малко, защото рибата е достатъчно мазна. Пече са за половин час на средно положение, с вентилатор, на 200С. Може да сложите резени лимон, може и после, когато е опечена. Котлетите имат едри кости, които лесно се чистят, така че са подходящи и за деца. Гарнитурата е ... студена бира! Наздраве! :)


петък, април 03, 2015

Бързи и лесни соленки



Сполучливите рецепти трябва да се разпространяват задължително. И няма значение, че в случая става дума за тотален копи - пейст от блога на СУПИЧКА. Нейната рецепта беше с извара, а единствената незначителна промяна от мен беше, че я замених със сирене. Получиха се. 
Е такова добро, лесно и бързо нещо не мога да не споделя. Който не знае рецептата - да я пробва, който я има - да продължи да прави соленки :)

Трябват ви :
1 чаена чаша
брашно
125 грама краве масло
125 грама извара или крема сирене или бяло саламурено и ситно натрошено
1 жълтък – аз пропуснах

Брашното се пресява, аз дори два пъти, а маслото трябва да е омекнало. Омесва се меко тесто от маслото, брашното и сиренето. Разточва се и се изрязват различни форми. Аз имам едни единствени и те са звездички, затова направих още ромбове и пръчици. Ръсих с каквито семенца имам у нас + морска сол. Пекох върху хартия. Стават бързо и свършват още по-бързо.