Translate

неделя, юли 19, 2015

Семифредо - малиново с маскарпоне или шоколадово с мента?

По случай рождения ден на порасналото ми момиче отделих доста време в търсене на рецепта за празничната торта. Понеже й знам предпочитанията, клонящи към много плодове и още повече сладолед, почти бях решила да направя малинов чийзкейк, когато под "малини" в гъгул ми излезе рецептата за малиновото семифредо.

Това е един много приятен и свеж десерт. Хем вкусен и сладоледен, хем с ефектен вид и лесен за правене - уловката е в продуктите, няма ги в кварталното магазинче, трябва да се ходи до голям супермаркет, както и да се осигурят пресни малини.

Още на първи прочит много ми хареса. След още малко ровене открих второ изкушение, много повече по мой вкус - шоколадово семифредо! Не мислих дълго - в списъка за пазаруване бяха отбелязани продуктите и от двете рецепти. Направих ги заедно, едно след друго, а за рождения си ден щерката беше предоволна! 

Проблем при бялото семифредо: - сметаната не можах да я набухна, въпреки че спазих инструкциите да е много студена и с висок процент масленост. Накрая просто я излях при маскарпонето и се заех да направя сняг от белтъците, които ми останаха. Чак тогава, след като внимателно прибавих снега, сместа придоби ефирност и обем.
Украсата е от касис, но предупреждавам - възкисел е, спокойно може и без него. Но без малини - не става!
Освен качествени продукти, важно е да предвидите в какви форми ще замразите семифредото.Моята камера е малка и се наложи да разсипя шоколадовата смес в две малки кутии, които успешно се събират вътре, заедно с кексовата форма, в която пък разположих бялото семифредо (формата за кекс е най-подходяща, както се оказа). Прозрачното фолио или мокра хартия за печене е задължително преди да излеете сместа, иначе не може да извадите десерта от формата при сервиране.

Вероятно по същата причина (малка камера, с недостатъчно ниска температура) въобще нямаше нужда да се изважда предварително семифредото за да се отпусне. Директно го нарязах и сервирах, след като беше поседяло една нощ.

Да, ще си призная - получих много комплименти за двата десерта и затова бързам да ги споделя тук, докато лятото е в разгара си и никой няма желание да се върти около печката! Бон апети!