Translate

вторник, декември 15, 2015

Пълнени пържоли (по флорентински)



Всеки има любими неща, които да готви. За мен това са месото, някои зеленчуци и зелените подправки. Рецептата, която представям е точното съчетание на едни от най-любимите ми продукти, а именно - месо, розмарин, салвия и бяло вино.
Истинското месо по флорентински го видях от Лети. Моето е заемка на идеята, затова слагам флорентинското в скоби :), докато нейното изпълнение е превъзходно, може директно да ползвате указанията й, а аз ще разкажа единствено промените, които направих.
 
Тъй като ползвах вратни пържоли, сланината в плънката отпадна категорично.
Все пак за да ги напълня с нещо ползвах кашкавал и някакви остатъци от синьо сирене. Добавих розмарин и салвия, една-две скилидки чесън и някакви морковки за цвят. Впоследствие се оказа, че шепата накълцан розмарин е дошла много за вкусовете на някои хора у нас, които не са фенове на подправката. На
мен си ми беше добре.
Застлах пържолите, като ги оставих леко да се препокрият. Наредих плънката отгоре и после внимателно ги увих. Предварително бях подпъхнала конците, с които после да ги овържа.

Получи се едно вързопче, тук-там
имаше леки отвори, от които  парчета кашкавал намериха
път за да излязат навън. Но пък придадоха допълнителен загар и коричка на месото.

Накрая печенето - месото го сложих там, където ще се пече, полях го с малко бяло вино и бульон ( от варено месо ) и пекох до готовност. Снимките са неугледни, презентацията- ужасна, но вкусът, уверявам ви, беше чудесен!

вторник, декември 08, 2015

Бисквитки с петмез


   Петмез или меласа (но от захарно цвекло) се оказа нещо, което освен  вкусно, било полезно, натурално и много по-добър заместител на захарта. В него има желязо, калций, калий, магнезий, селен и хром - все необходими за тялото минерали, факт, който доста ме учуди. Изглежда така - онова черното на снимката.

  Също така се оказа, че имам едно бурканче с петмез, което седи в хладилника от не знам кое време и което най-накрая оползотворих.
   Рецепта за курабийки няма да има, ето  ТУК и ТУК и ТУК сме давали такива, аз лично си имам една, която ми е най-лесна, а вие може да си ползвате ваша любима рецепта, като просто заместите захарта с петмез. За около 300-400 г брашно аз вложих към 1ч.ч петмез и направих любимите у нас бисквитки с какао. Другия път, като пека тиква ще я полея с него и вярвам, че ще стане много вкусна.
 Останалото е разказ в картинки, придружен с примлясквания и доволни усмивки.


 


 

e-mail абонамент