Translate

понеделник, януари 25, 2016

Солена торта със сирене



И аз не знам как да нарека това мое предложение. Мислех да е предястие, но пък съчетанието торта и сирене ми допада повече и надделя за заглавието. Кратката версия на рецептата е сирене, извара и заквасена сметана за блатове, а между блатовете нарязани кисели краставички, моркови и чушки. 
В подробности :
3 сварени яйца, нарязани по дължина на около половин сантиметър
 400 г извара
 Половин кофичка заквасена сметана
 Малко сирене, заместващо сол
 1 пакет желатин
 Кисели краставички, нарязани на ситно
 Моркови и чушки от туршия, също нарязани
 и каквото друго се сетите за пълнеж

Яйцата се нареждат на дъното на форма с махащ се ринг (при мен). Млечните продукти се смесват, като количествата са приблизителни, спокойно може съотношенията да са на вкус. Аз разбивах с миксер, за да стане гладка смес. Желатинът се приготвя според указанията и след като се остави 2-3 минути леко да се охлади, се добавя към сместа. 
Намазва се внимателно един слой върху яйцата, добавят се киселите краставички и каквото сте си приготвили за плънка, внимателно и леко се натискат и после се добавя още един слой от млечната смес. 
С това предястието е готово - за да стегне в хладилника му трябват поне 3 часа, но ако бързате, може да се сложи във фризера, без се остави да замръзне съвсем. След това се вади, обръща се внимателно върху подходящ поднос и се нарязва на парчета. Много ефектно, не е трудно и много вкусно. Освен това е почти универсално мезе, с което надявам се съм ви убедила окончателно да го пробвате! :)


 



четвъртък, януари 07, 2016

Шоколадова панакота с мента

 



  Оказа се лесен и много приятен десерт, който се прави на основата на сметана и желатин. Има варианти, в които сметаната се заменя частично с прясно, или изцяло с кисело мляко, но аз реших да направя моята панакота само със сладкарска сметана, шоколад и мента за допълнителен аромат. Основните насоки взех от един от предпочитаните ни блогове -този на Мария , където обширно и нагледно е показано всичко около приготвянето, но рецептата ми е друга, заради предпочитанията у нас. Необходими продукти :

500 мл течна сладкарска сметана
60 г захар
100 г натурален шоколад
2 с.л. натурално пълномаслено какао
1 пакет желатин (около една с.л.)
2-3 пакетчета чай мента

 Желатинът се разтваря в малко студена вода. Когато набъбне се слага на водна баня докато се втечни. Може и в микровълнова, но непрекъснатото и отваряне и затваряне за да го бъркам ме изнервя и този начин не го предпочитам. Дърпа се настрана.
  На по-слаб огън в касерола се слага сметаната със захарта, докато заври леко. Понеже ментата, която имах във фризера след размразяването и се беше начупила неприятно, реших да сложа в сметаната три пакетчета ментов чай, които придадоха лек, приятен аромат на десерта, а когато сметаната завря и леко промени цвета си ги махнах. След завирането се добавя също какаото и шоколада, начупен на парченца. Разбърква се добре с бъркалка и се маха от котлона. Веднага след това на тънка струйка се добавя леко поохладения желатин и отново се разбърква. Налива се в купички - запълних 6 бр. от онези малките за крем карамел. Накрая панакотата се поставя в хладилника където бавно и търпеливо ще я чакате да стегне. Ако нямате търпение - желатинът се стяга много по-бързо във фризера. След час и половина и доста мрънкане, моят крем беше готов.
  За да добие десерта ви лъскав вид, може да направите следното. Първо с помощта на остър нож отделяте внимателно крема от стените на съда. После слагате купичката в някакъв по-голям съд  с гореща вода да поседи за минута- две и чак тогава обръщате крема в чиния. Да ви е сладко !