Translate

четвъртък, април 07, 2016

Хрупкави пилешки крилца "Бъфало" на фурна


Имаме гостуващ кулинар, с една страхотна рецепта, която снощи имах възможността да дегустирам и оценя. Явно любовта към готвенето е заразителна, понеже освен собствените ми деца, които вече напират сами да правят това-онова, а не просто да ми асистират в кухнята, вчера бях кулинарно изненадана и от главата на семейството. 

Помолих го да опише "процеса" и останах очарована втори път - има талант и да пише вкусно, смятам. Публикувам неговият текст в оригинал:

"Хрупкави пилешки крилца Бъфало на фурна - поне така ги наричат в нета, но понеже не съм слагал люто, а и малко модифицирах цялата рецепта, не знам дали да ги наричаме така. Най-важното е, че не се пържат, а се пекат във фурната и това ги прави по-приемливи, ако човек е на диета някаква, пък и е по-лесно за готвача.

Продукти:
- 20 пилешки крилца
- 2 с.л. брашно
- 2 бакпулвера
- подправки - сол, черен пипер, червен пипер (сладък и лют) 
- барбекю сос, чили сос (по желание)
 
Накратко - измиваш крилцата и ги подсушаваш много добре. В дълбока купа слагаш 2 лъжици брашно (ако си на диета, може и без него) и същото количество бакпулвер! Слага се, за да станат хрупкави и това е най-тайната съставка от всичко. Благодарение на него ти се струва, че крилцата са пържени, ама не са. Слагат се още две чаени лъжици сол, половин лъжичка червен пипер (сладък или лютив), половин лъжичка черен пипер, и тук аз сложих по малко и от подправките ни за барбекю (опушен пикантен червен пипер). 

Изсушените крилца се нарязват на 3 части - бутче, средна част и крайна. Използват се само първите две, защото третата прегаря по време на печене. Слагаш ги в купата със сместта и хубаво овалваш крилата, да се покрият отвсякъде. Фурната е на 220 С, с вентилатор. 

В тавата постилаш метално фолио (за да се изчисти по-лесно после) и отгоре се слага скара, за да може да се изпекат отвсякъде равномерно. Нареждаш бутчетата, без да се допират и печеш 20-25 минути. Вадиш ги, обръщаш ги и ги печеш още 10 минути, защото някои не са се изпекли добре от двете страни. 

Докато се пекат си правиш сос, за който ги обича със сос. Разтапя се една бучка краве масло, към нея се добавя мед, кетчуп, барбекю сос и чили, ако предпочиташ да е лютиво. Когато извадиш крилцата, докато са още горещи, слагаш половината от тях в соса и ги разбъркваш хубавичко, докато се напоят. Отваряш бирата и ... се възнаграждаваш за едночасовото усилие!"


неделя, април 03, 2016

Ребърца с мед

От известно време вкъщи правим ребърцата по нов начин, по простата причина, че стават по-бързо и по-вкусно, отколкото по старата ми изпитана рецепта.

Купуваме няколко гребена свински ребра (и с телешки става) и ги мариноваме по следния начин:

- смесваме около 100 мл олио с различни поправки: черен пипер, сух розмарин, опушен лют червен пипер (придава онзи специфичен барбекю вкус и известна пикантност), 1 супена лъжица соев сос и всякакви други подправки, които обичате.
Най-лесно става с готова суха марината за пържоли или ребра, която разтваряте в олиото.

Намазваме гребените със сместа плътно от двете страни и ги оставяме на студено да постоят минимум половин час. 

Следва сваряване в тенджерата под налягане за 20 минути. Докато изчаквате да отворите капака на горещата тенджера, включвате фурната да загрява на 200 С, с вентилатор, и преминавате към втората част на готвенето.

В широка тава полагате гребените, като е добре да имате скара отдолу. Аз нямах и положих ребрата върху две дървени лъжици, колкото да не опират дъното на тавата - номера минава.И без скара ребрата си стават идеално.

Следва приготвянето на най-важното - приблизително 250 мл кетчуп, в който разбърквате хубаво една голяма лъжица мед. От вида на кетчупа зависи вкуса на ребърцата - сладки, леко кисели или лютиви. Ние предпочитаме барбекю вкус или класик. Относно кетчупа с мед с мъжа ми имаме разминавания, аз препоръчвам да добавите и две лъжици оцет, той пък ги прави без оцет. Еднакво вкусни излизат, но моите ми харесват мааалко повече! :)

Количеството кетчуп преценявате да ви стигне за обилно намазване на гребените от всички страни, като към края на печенето мазвате още веднъж отгоре. Използвайте широка четка. Ребрата получават много приятен загар и вкус. За 15 минути са готови, излапайте ги още горещи, с подходящо пиво и салата! Бон апети!😋