Translate

неделя, септември 25, 2016

Печено пиле с портокал и розмарин

Лятото си отиде, макар и само календарно, но все пак жегата вече я няма. Беше прекрасно, поне за мен - горещо и морно, както си трябваше. Есента е тук, с цялото си великолепие от цветове и вкусове. И хладни вечери, които искат да бъде изпълнени с топлина и аромати.

Да, сетих се, че имам печка и кухня, които ме очакват да се завърна. 
Ще каже някой, че съм подложила на глад домочадието през летните месеци, е чак така не беше, но-о, поне успях да ги оттегча до смърт с еднообразие - домати, краставици,таратор, мръвка на тиган, домати, краставици, крилца на сол, пак домати и т.н. :)

Музата ми беше връчена под формата на една кулинарна книга, която преди седмица ми зае моя приятелка (Херминка, за кой ли път - благодаря!). Това е "Живот от нулата" на Саша Мартин, доста известна вече като кулинар и блогър с нейното "околосветско готвене" (вж.Global Table Adventure).

Няма как докато четете да не ви потекат слюнките. И при мен се случи същото. Днес реших да направя една от лесните рецепти в книгата, обаче с добавка на малко екзотика, ей-така за разкош и бягство от скуката.

Пиле с портокал

Снимах рецептата директно от книгата, като единствено уточнявам, че нямах мащерка, но всичко останало изпълних абсолютно точно. Уханието, което се разнесе из къщата, е неописуемо!
Месото стана крехко, сочно, ароматно, а кожицата се препече и приятно хрупкаше - охх, пак ми тръгнаха лигите!
Опитайте и да ви е сладко!

Продуктите:
Едно цяло пиле, измито и подсушено
Меко масло, около 50 г или 2 супени лъжици
Стрит розмарин и мащерка - две клонки
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. сол и още една със сладък пипер
1 портокал