Translate

събота, декември 22, 2012

Баклава



Смятам да завърша участието си тази година в общия ни кулинарен блог с една всеобща любимка - празничната баклава. У дома вече ни обхвана предколедната треска, децата се вълнуват дали ще получат желаните  подаръци, а аз правя последни приготовления. Обичам да сме заедно около масата, обичам да имаме гости, обичам да подарявам подаръци, обичам хората да са доволни и щастливи. 

Доброто настроение винаги идва и от добрата храна. Тук споделям моя начин за приготвяне на баклава, който научих преди години от верния приятел нета и вече не я правя по друг начин.

Продукти:
  • 2 пакета точени кори - за голяма тава 
  • масло - 250 г (може и повечко да отиде)
  • 1 кг захар
  • 300-400 г цели изчистени орехи 
  • 1 пакетче канела
  • половин лимон  
В купа изсипете орехите и ги отъркаляйте в канелата. Всеки от пакетите с кори се разделя на три равни части, горе долу от по 5-6 листа. В края на всеки от пластовете кори се наръсва ивица от орехите, след което се навива стегнато руло. 
Когато сте готови с рулата, избирате си най-острия нож у дома и внимателно нарязвате всяко руло на колелца, горе долу 2 см широки.
Още по-внимателно нареждате в тавата, като номера е колелцето да се сложи легнало нагоре с орехите, без да развали формата си. Хубаво е всички колелца да си паснат в тавата, тоест да не остава празно място, нито пък да е прекалено тясно. След първия опит всеки ще си хване мярката колко точно кори да използва или какъв размер тава за печене да избере. 

При мен (на снимката) е баклава от 2 пакета кори, които ми се събират съвсем точно. Наредената баклава се залива с разтопеното масло, като се внимава мазнината да отиде при всяко колелце.
Печем на  ниска температура, около 150 градуса, без вентилатор. Баклавата е готова, когато леко се зачерви по краищата.

Следва заливането със захарния сироп. Тук няма да давам акъли, защото всеки си знае вкуса и предпочитанията. У нас не обичаме прекалено сладкото и затова аз приготвям сироп в съотношение 1 кг захар и 1 литър вода. Добавям сока на половин лимон за по-резлив вкус. Изстиналата баклава заливам с врящия сироп. Може и обратното - гореща баклава с изстинал сироп. След това отцеждам излишния сироп и отново го кипвам. Пак заливам и повече нямам работа. Тази операция се прави за да се получи лъскавия глазиран вид на готовата баклава. 
Отнасям тавата на студено да си почива поне една нощ. Домочадието напира да се докопа до баклавата, но аз не давам на никой да се доближи!
Предимството на този вид баклава е, че поднасянето става съвсем лесно, а и изглежда доста красиво. Вместо да я режете на парчета, просто отделяте едно-две-три колелца и хоп в чинийката.  Е, това е, да ви е сладко! Бъдете здрави, обичайте се и правете добрини! Весели празници!



 

4 коментара:

  1. Весели Празници, Гуени! Мерси за тази прекрасна баклава, никога не съм правила, но майка ми прави и от малка съм свикнала на баклава с късмети на Нова година - покрай теб може да не купувам готова или да не чакам от мама, а да взема да се престраша и аз да направя! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е станала! Как ще я крия само се чудя:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви! Баклавата доскоро беше единственото сладко нещо, което умеех да правя.Може би защото е толкова лесна и винаги става! Меджик, непременно пробвай, за 15 минути е цялата работа!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Баклава ;)
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!