Отново е събота и разбира се, традиционно се заех с приготвянето на закуската. Днес имаше поръчка за палачинки, нищо особено, кой ли не знае да прави палачинки?! Ами, аз. Открай време това е запазена територия на моя мъж, но понеже тази сутрин го оставих да се наспи, просто се наложи да извадя тефтера със рецептите, в който си записвам най-сполучливите ми попадения. Специално при палачинките имам няколко поредни провала, какво не им уцелвам, нямам идея, но не стават хубави и това си е. В момента се напъвам да се сетя откъде я преписах тази хубава палачинкова рецепта, със сигурност беше от нета, обещавам да потърся след като си довърша писанията и да сложа линк.
Продукти:
Старото тиганче за палачинки в действие |
- 250 г брашно
- 0,5 л мляко
- 4-5 яйца
- 2 щипки сол
- 1 с.л. пудра захар
- ванилия
- 1 с.л. олио
- 20 г разтопено масло
Оттук нататък следва моя интерпретация за смесването на продуктите, а който иска, може да прочете оригиналната рецепта тук.
Моята палачинка - със сиренце :) |
Опитвали ли сте портокалово сладко? |
С две думи, смесих всички продукти в купата за разбиване, като започнах от яйцата, после изсипах цялото мляко, след което брашното и останалите съставки. Получи се гъста ароматна смес, която веднага започнах да изливам в старото очукано тиганче за палачинки.
Палачинките всеки път стават вкусни, пухкави и мекички. Нямат нищо общо с жилавите готови палачинки по магазините, нито по заведенията. Остават меки и ароматни до следващия ден, но чак толкова да се задържат, хм, това е рядко явление у нас.
Тъй, тъй ..домашното приготвеното си е друго :))
ОтговорИзтриванеГуени супер са палачинките ти ! Между другото и у
нас са запазена марка на таткото, ама не за друго,
аз просто нямам нерви и търпение за това времеотнемащо нещо :)
Привет! Аз правя не повече от десетина палачинки, така че не вися дълго до печката. При тебе положението е по-сложно, много народ = много палачинки! :)
ИзтриванеБраво, Гуени, страхотни изглеждат, ммммм! :)
ОтговорИзтриванеАз от трети клас се научих да правя палачинки - запалих се от Пипи и най-вече ме привлече хвърлянето им при обръщане - веднага му станах спец тогава :))))
Но не съм правила от години - само 2-3 пъти от тия, американските, с малко по-гъсто тесто и като хапки.
Ето го моят начин - без да гледам грамове, слагам яйцата, разбивам ги набързо на ръка (робот и миксер нямам), после прибавям на око брашното, докато стане гъсто, така че лъжицата да се движи трудно, после разреждам с мляко (така стават по-меки) или с вода (по-жилави), докато стане като за палачинки - да може да се излива лесно, слагам малко сол, ванилия и може половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Досега не съм слагала масло или друга мазнина - това е добра идея! :) Мазнината я слагам на тигана - по малко, разбира се.
ОтговорИзтриванеМомичета, отново ме хванахте неподготвен :-))
На палачинки не отказвам.
Ям, докато мога да поемам.
По същия начин стоят нещата със сладоледа и шоколада :-))
:)
ИзтриванеОбща слабост :)